nieuws

December kende weer eindsprint in huizenverkoop

Financiële planning 797

December kende weer eindsprint in huizenverkoop

In december 2017 zijn ruim 26.000 woningen verkocht, 34,4% meer dan in november 2017. Dat blijkt uit de vastgoedcijfers van het Kadaster. Ten opzichte van een jaar eerder verwisselden er 4,4% meer huizen van eigenaar.

Afgelopen maanden kon het Kadaster nog wel groei noteren ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, maar ten opzichte van de voorgaande maand begon zich een dalende lijn af te tekenen. December bleek net als in voorgaande jaren goed voor een eindsprintje. Er werden ruim een derde meer woningen verkocht dan in november. Wie in 2017 nog een huis kocht kon 101% van de woningwaarde lenen; vanaf 2018 is dat 100%.

Vrijstaand

Met name vrijstaande woningen waren populair in december. Daarvan werden 14,1% meer verkocht. Het aantal verkochte appartementen daalde met 1,8% ten opzichte van een jaar geleden. Ten opzichte van november was bij alle woningtypes sprake van een stijging.

Het aantal geregistreerde hypotheken nam met 4,8% toe op jaarbasis naar 40.184. Vergeleken met november was er sprake van een stijging met bijna 3%. Het aantal executieveilingen in de laatste maand van het jaar zakte met bijna 40 procent ten opzichte van december 2016, tot 108.

Reageer op dit artikel