nieuws

Aantal leningen ambtenaren met 50% gestegen

Financiële planning 868

Ambtenaren leenden in 2017 50% meer dan in 2016, ook het aantal offerteaanvragen steeg enorm, dit meldt kredietbemiddelaar Ambtenarenlening op basis van eigen cijfers.

Aantal leningen ambtenaren met 50% gestegen

Sloot het bedrijf in 2016 nog € 46,7 miljoen aan persoonlijke leningen en doorlopende kredieten af, 2017 eindigde bijna anderhalf keer zo hoog, op € 69,3 miljoen. Ook het aantal offerteaanvragen ging met ruim 35% omhoog.

Trend in de branche

Vorig jaar oktober liet de kredietbemiddelaar voor ambtenaren al weten dat het derde kwartaal 2017 het drukste ooit was. “Het is een trend die in de hele branche zichtbaar is”, legt Michel Becker van Ambtenarenlening uit. “Het vertrouwen in de economie neemt toe, de werkgelegenheid groeit en er wordt meer geconsumeerd.” Ook de voorwaarden zijn gunstig, vertelt Becker: “De rente staat nog steeds historisch laag. Daardoor is geld lenen niet alleen veel goedkoper geworden, ook nemen de risico’s voor banken af. Door de lage rente, houden mensen meer geld over om af te lossen en dit gebeurt dan ook meer.”

Kredietbemiddelaars

Op de vraag of mensen niet te grote risico’s nemen antwoordt Becker: “Nee, de eisen voor een lening zijn na de bankencrisis flink aangescherpt en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt geldverstrekkers en kredietbemiddelaars goed in de gaten. Toch kunnen we steeds meer leningen daadwerkelijk verstrekken, omdat onze klanten er beter voor staan en de risico’s voor banken kleiner zijn geworden. Waar landelijk gezien het aantal mensen met een betalingsachterstand verder afnam tot 7 procent, liep slechts een half procent van de klanten van Ambtenarenlening achter met terugbetalen. Dat er ook meer afgelost wordt, is daarin een positief signaal.”

Verwachting 2018

Voor 2018 verwacht Becker opnieuw een druk jaar. “De rente blijft voorlopig laag en het consumentenvertrouwen groeit.” Of er nieuwe records aankomen betwijfelt Becker. “Als de economie blijft groeien, neemt de inflatie toe. Hierdoor is de kans uiteindelijk groot dat ook de leenrentes zullen gaan stijgen.”

Reageer op dit artikel