nieuws

VGZ: ‘Niets mis met systeem aanvullende polis’

Financiële planning 1425

VGZ: ‘Niets mis met systeem aanvullende polis’

Zorgverzekeraar VGZ kan zich helemaal niet vinden in de analyse van De Nederlandsche Bank (DNB) dat de aanvullende zorgverzekeringen op termijn dreigen te verdwijnen. Dat heeft een woordvoerder vandaag laten weten. “Het huidige systeem functioneert prima”, zegt de VGZ-zegsman.

DNB waarschuwt in een rapport dat verzekeraars niet genoeg verdienen aan de aanvullende verzekeringen en er soms zelfs verlies op lijden. De VGZ-woordvoerder herkent zich daar niet in. “Dat mensen zich aanvullend verzekeren daar is niks mis mee. Dat is voor ons ook helemaal niet verlieslatend.”

Voorbarige conclusie

Volgens VGZ, dat naar eigen zeggen een kwart van alle zorgpolissen verstrekt, zijn de conclusies van DNB voorbarig. “Dit levert onnodig onrust op bij onze klanten. Wij hebben regelmatig contact met DNB. We zullen ze dan ook vragen waar deze analyse vandaan komt”, aldus de zegsman. Zorgverzekeraars Nederland laat een inhoudelijke reactie op het DNB-rapport over aan de individuele leden. Andere zorgverzekeraars hebben zich nog niet uitgesproken.

Vier op vijf heeft aanvullende verzekering

Veel Nederlanders nemen alleen nog een aanvullende polis als ze verwachten van die extra zorg gebruik te maken. Sommige polissen zijn nu al verlieslatend voor verzekeraars. Die zien zich genoodzaakt de dekking ervan te verkleinen of een andere medische selectie toe te passen. Nog altijd hebben ruim vier van de vijf verzekerden naast hun basisverzekering ook een aanvullende verzekering. Maar tien jaar terug ging het nog om meer dan negen op de tien. Verder kiezen steeds meer mensen voor een hoger eigen risico om hun persoonlijke verzekeringslasten te drukken.

Toekomstgericht

DNB dringt bij de branche aan op een kritisch onderzoek naar manieren om het bedrijfsmodel van de verzekeraars toekomstgerichter te maken. Een idee zou bijvoorbeeld kunnen zijn om meerjarige aanvullende verzekeringen te gaan aanbieden. Dat kan voor verzekeraars handig zijn bij het doen van investeringen.

Reageer op dit artikel