nieuws

Twee derde Nederlanders wil af van eigen risico

Financiële planning 3106

Twee derde Nederlanders wil af van eigen risico

Een grote meerderheid (67,8%) van de Nederlanders vindt dat het wettelijk verplichte eigen risico voor de zorgverzekering moet worden afgeschaft, zo meldt vergelijkingswebsite Pricewise op basis van een eigen onderzoek.

Wanneer afschaffing van eigen risico zou zorgen voor een stijging van de zorgpremies, is nog maar 29,9 % voor een dergelijke afschaffing. Wanneer afschaffing geen stijgende zorgpremies tot gevolg zou hebben, is 67,8 % voor. Dit jaar betaalden volgens de onderzoekers bijna de helft van de verzekerden het volledige bedrag van het eigen risico. Bijna 5 % denkt nog voor het eind van het jaar het eigen risico vol te maken. Slechts tien procent maakte geen zorgkosten die onder de basisverzekering vallen, en betaalde dus €0 aan eigen risico, aldus de uitkomsten van het onderzoek.

Eigen risico

Ruim een derde van de bevolking maakte zorgkosten die onder het bedrag van het door hun gekozen eigen risico bleven. Verreweg de meeste mensen (86,8 %) kozen in 2017 voor een standaard eigen risico van €385. Ook voor 2018 kiest 85,4 % voor een laag eigen risico. Slechts 6,4 procent, overwegend jonge mensen, kiest voor het hoogste eigen risico. En een minderheid van 5,3% twijfelt nog over welk eigen risico te kiezen voor het komende jaar. De rest kiest voor een van de bedragen tussen €385 en €885 euro, melden de onderzoekers.

“Niet onverwachts,” vindt Hans de Kok, directeur van Pricewise. “Bijna de helft van de mensen betaalt het volledige eigen risico. Voor elk van hen zou afschaffing voordeliger zijn, zelfs als ze daardoor maandelijks meer premie gaan betalen. Om deze reden zou je eigenlijk verwachten dat méér mensen voorstander zouden zijn.”

Reageer op dit artikel