nieuws

Ook gemeentelijke kredietbanken weten raad met woekerrente

Financiële planning 835

Ook gemeentelijke kredietbanken weten raad met woekerrente

Het rekenen van woekerrentes is niet alleen voorbehouden aan financieringsmaatschappijen en bankdochters die consumptief krediet verstrekken. Ook gemeentelijke kredietbanken weten raad met torenhoge rentes, zo blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Kassa. In  meerderheid rekenen de kredietbanken tussen de 12  en  14% rente voor sociale kredieten. 

Kassa vroeg alle 388 gemeenten  naar het maximale rentetarief van sociale kredieten dat voor hun inwoners geldt. Van de 308 gemeenten die reageerden stelden er 119 gemeenten dat zij geen sociale leningen mogelijk maken voor hun inwoners. In 132 Nederlandse gemeenten geldt een maximaal rentetarief van 12% tot en met 14% voor sociale kredieten.

Tot 13% in Amsterdam

Amsterdam rekent 13%, maar alleen aan cliënten met een hoger inkomen plus een slecht betaalverleden. Aan het leeuwendeel van de cliënten wordt een percentage van 5,5% in rekening gebracht.

Maximaal wettelijke tarief

Bij 19 gemeentelijke kredietbanken wordt het maximale wettelijke tarief van 14% gevraagd. Het verschil tussen gemeenten zorgt op lokaal niveau voor grote ongelijkheid. Zo kan het gebeuren dat een inwoner van Ede 13% rente moet betalen voor een lening bij de kredietbank. Maar in buurgemeente Apeldoorn krijg je de lening tegen maar 2,3% rente.

Den  Haag het goedkoopst

In 22 gemeenten geldt een tarief van 0% tot 5%. Het goedkoopst kun je terecht in Den Haag met een rente van 2,1%. Ook inwoners van Gouda en Delft kunnen een sociale lening aanvragen in de Hofstad. Volgens de opgave van de gemeente staan daar nu 167 kredieten uit.

Niet woonachtig in werkgebied

In uitzonderlijke gevallen accepteren kredietbanken aanvragers die niet in hun werkgebied wonen. Zo kunnen inwoners van de Krimpenerwaard volgens RTV Rijnmond tegen 3% rente terecht bij de gemeentelijke kredietbank in Rotterdam.  Inwoners van de zuidelijke buurgemeente Molenwaard hebben die optie niet en kunnen enkel bij hun eigen gemeente terecht voor een sociaal krediet tegen 12% rente. Kredietbank Nederland accepteert klanten uit heel Nederland, daar is het maximale rentetarief 12,6%.

Vergoeding voor kosten

In een reactie stelt brancheorganisatie NVVK dat elke kredietbank haar eigen rentebeleid hanteert. “Kredietbanken stellen de rente zodanig vast dat de dienstverlening kostendekkend is. De rente die mensen aan kredietbanken betalen is een vergoeding voor de kosten die de kredietbanken maken om het sociale krediet te kunnen verstrekken. Ook het lenen van een sociaal krediet kost dus geld.”

‘Rek is eruit’

De NVVK wijst erop dat kredietbanken geen winstoogmerk  hebben. “Zonder een kostendekkende rentevergoeding leiden kredietbanken verlies. Kredietbanken kunnen dit verlies niet opvangen, omdat zij geen winstoogmerk hebben en daardoor weinig voorzieningen opbouwen. Daarnaast is in de laatste jaren bij vele kredietbanken gewerkt aan een efficiënter proces om de eigen kosten te verlagen. De rek is bij de meeste kredietbanken eruit.”

Bijdragen in kosten

Volgens de brancheorganisatie kunnen de gemeenten lagere rentepercentages mogelijk maken door bij te dragen in de kosten van het sociale krediet.

 

 

Reageer op dit artikel