nieuws

Ook ASR haalt bakzeil in woekerpolisgeschil  

Financiële planning 3445

Ook ASR haalt bakzeil in woekerpolisgeschil  

ASR moet een groot deel van de zogeheten eerste kosten terugbetalen aan een klant met een zogeheten Waerdye beleggingsverzekering. Dit heeft de Commisse van Beroep van klachteninstituut Kifid gisteren besloten. Hoewel claimstichting Wakkerpolis spreekt van een enorme versterking van haar collectieve claim tegen ASR stelt de verzekeraar dat het gaat om een individuele zaak waaruit geen algemene conclusies zijn te halen.

“Dit is een geweldige afloop voor de klanten van ASR. De zaak heeft jaren gelopen en er is uitvoerig geprocedeerd. ASR heeft kosten noch moeiten gespaard om dit te voorkomen, maar heeft definitief verloren. Het gaat om zo’n 65% van alle berekende kosten”, aldus mr. Adriaan de Gier, advocaat van belangenorganisatie Wakkerpolis.

250.000 klanten

De zaak is behandeld door claimexpert Martin van Rossum. “ASR kan deze uitspraak niet meer aanvechten. Op grond van de uitspraak kan iedereen die ooit een Waerdye beleggingsverzekering van ASR heeft gehad, via Wakkerpolis.nl aanspraak maken op terugbetaling.” Het zou volgens Wakkerpolis gaan om ruim 250.000 klanten en een gemiddeld schadebedrag van € 6.000.

Veroordeling NN

De uitspraak van de Commissie van Beroep is vrijwel een kopie van de veroordeling van Nationale-Nederlanden in juni 2017 in een andere proefprocedure van Wakkerpolis. Ook in die zaak werd geoordeeld dat er ongeveer 45% aan kosten teveel was ingehouden, met name de zogeheten eerste kosten. Wakkerpolis zegt ernaar te streven om voor alle oude en huidige klanten van ASR tot een adequate collectieve (schade)vergoedingsregeling te komen, al zou ASR zo’n schikking tot nu toe categorisch weigeren.

Individuele zaak

Volgens ASR gaat het bij de uitspraak van de Commissie van Beroep om een individuele zaak waarbij de omstandigheden van dit geval de uitkomst hebben bepaald. “Het is onjuist dat het hier gaat om een collectieve procedure. En er loopt geen collectieve procedure namens Wakkerpolis tegen ASR”, stelt woordvoerder Anita Wassink.

Civiele rechtspraak

ASR stelt zich niet te herkennen in het schadebedrag dat door Wakkerpolis wordt genoemd. Ook geeft de verzekeraar impliciet aan dat er geen conclusies kunnen worden getrokken uit de Kifid-uitspraak. “De benadering zoals gekozen door de Commissie van Beroep van het Kifid zien wij niet terug in de civiele rechtspraak.” Daarbij verwijst ASR vooral naar de collectieve zaak die Vereniging Woekerpolis in juli 2017 verloor van NN.

Zaak tegen Vivat

Ook deze vereniging boekte gisteren op punten een overwinning in een woekerpolisdossier, in dit geval in een zaak tegen Vivat.

Reageer op dit artikel