nieuws

Kadaster: opnieuw stijging aantal verkochte woningen vergeleken met jaar geleden

Financiële planning 635

Kadaster: opnieuw stijging aantal verkochte woningen vergeleken met jaar geleden

Het aantal verkochte woningen in november is uitgekomen op 19.647. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster. Dat is 7,6% meer dan vorig jaar in dezelfde maand, maar 2,5% minder dan in oktober 2017. Toen wisselden ruim 20.000 woningen van eigenaar. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen bereikte een recordhoogte, blijkt uit gegevens van bouwondernemers.

In vrijwel alle provincies steeg het aantal verkochte woningen. Alleen Noord-Holland en Utrecht gingen tegen de trend in met dalingen van respectievelijk 1,1% en 6,1%. Flevolanders verkochten bijna een derde meer woningen dan vorig jaar in november.

Hoekwoningen populair

Met name hoekwoningen waren populair afgelopen maand. Er werden 16,2% meer van dat type woningen verkocht. Het aantal verkochte appartementen daalde licht ten opzichte van een jaar geleden.

Het aantal geregistreerde hypotheken nam met 13,5% toe op jaarbasis naar 29.646. Vergeleken met oktober was er een stijging van 2,3%.

10% meer nieuwbouw in 2017

November was volgens brancheorganisatie NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers ook goed voor de verkoop van 4.323 nieuwe koopwoningen. Dat is het hoogste aantal in bijna twaalf jaar tijd. Voor het hele jaar gaan de bouwers uit van een plus van ruim 10% bij de verkoop van nieuwbouwwoningen. Dat komt neer op ruim 36.000 huizen.

Reageer op dit artikel