nieuws

‘Hypotheekacceptatie in een minuut wordt gamechanger’

Financiële planning 141077

‘Hypotheekacceptatie in een minuut wordt gamechanger’

De eerste aanbieder die een hypotheekaanvraag accepteert op basis van overheidsdata laat niet lang op zich wachten. Deze snelle hypotheekacceptatie wordt een echte gamechanger. Dat schrijft De Hypotheekshop in de vooruitblik op 2018. De adviseur voorspelt bovendien een blijvend lage rente, een nog krappere woningmarkt en de entree van robo-advies.

Volgens De Hypotheekshop kijken veel geldverstrekkers kritisch naar alle stukken die standaard moeten worden opgevraagd voor een hypotheekaanvraag. “Het gebruik van overheidsdata is niet alleen sneller en goedkoper, de kwaliteit van het advies wordt tevens beter omdat er meer gegevens van de klant beschikbaar zijn, die in het advies kunnen worden betrokken. Toch is de winst vooralsnog beperkt omdat geldverstrekkers nog vasthouden aan fysieke dossierstukken”, schrijft de adviseur.

Woning zoeken met hypotheek op zak

Volgens De Hypotheekshop laat het niet lang op zich wachten voor de eerste hypotheekverstrekker een aanvraag accepteert enkel op basis van overheidsdata. PSD2, de Europese betaalwet die het delen van betaalgegevens makkelijker maakt, gaat helpen externe bronnen te gebruiken. “De gevolgen hiervan zullen enorm groot zijn. Niet alleen valt het proces van hypotheekbemiddeling weg, potentiële kopers zouden ook al op zoek kunnen gaan naar een woning met een hypotheek op zak. Dus nog voordat ze daadwerkelijk een woning hebben gekocht.”

Krapte

De Hypotheekshop verwacht verder voor 2018 dat de positie van starters en de groep middeninkomens op de woningmarkt slechter wordt. Er wordt weliswaar gezocht naar manieren om het aanbod in het middensegment in de vrije huursector te vergroten, maar de adviseur denkt dat dit de krapte nog niet kan terugdringen. “Gezien het enorme tekort aan woningen, oplopend tot meer dan 200.000 in 2019, en het tekort aan personeel en materiaal valt hier in 2018 nog niet veel vooruitgang in te verwachten.”

Lage rente

De hypotheekrente blijft bovendien laag, voorspelt De Hypotheekshop. De stijging van enkele tienden procentpunt die experts voorzien, zal volgens de adviseur weinig impact hebben. Er zal in 2018 geen gebrek zijn aan funding en daarmee blijft de concurrentie groot. “Door het toetreden van twee nieuwe geldverstrekkers in het eerste kwartaal van komend jaar zal die zelfs nog toenemen, ondanks het verdwijnen van twee andere aanbieders (Hypotrust OK (funding Argenta) en Delta Lloyd). Hierdoor zal de marge op hypotheekrentes laag blijven en het renteverschil tussen NHG en niet-NHG verder afnemen.”

Robo-advies

Komend jaar wordt daarnaast het jaar waarin robo-advies, geautomatiseerd financieel advies op basis van algoritmes, zijn entree maakt. “Moneyou, dochter van ABN Amro, zal als eerste van start gaan en naar verluidt zullen andere partijen volgen. In de toekomst lijkt hybride advies een vlucht te nemen, waarbij de consument tijdens het online adviestraject op bepaalde momenten een hypotheekadviseur inschakelt”, aldus De Hypotheekshop. Ook het beheer van lopende hypotheken wordt geautomatiseerd. “Dat is een positieve ontwikkeling omdat het beheer van hypotheken nog altijd het stiefkindje lijkt van aanbieders.”

Andere trends in 2018 zijn volgens De Hypotheekshop de toenemende mogelijkheden van fintechdiensten, het groeiend belang van productvergelijking, toenemende aandacht voor aflossingsvrije hypotheken en de risico’s daarvan, meer Kamermoties over de woningmarkt en meer maatwerk voor senioren, energiebesparing en zelfstandigen.

Grijs gebied

Tot slot voorspelt de adviseur dat onduidelijkheid over de zorgplicht tijdens de looptijd toeneemt. Consumenten brengen steeds meer wijzigingen op de hypotheek rechtstreeks aan, zonder tussenkomst van de adviseur. De zorgplicht zou dan over moeten gaan op de aanbieder, schrijft De Hypotheekshop. “Onduidelijkheid over waar de zorgplicht ligt, is ongewenst. We verwachten dat het huidige grijze gebied in 2018 tot discussie gaat leiden.”

Reageer op dit artikel