nieuws

DNB voorziet snellere groei hypotheekschuld

Financiële planning 1126

De hypotheekschuld groeit in 2018 met 4% en een jaar later zelfs met 4,9%. Dat verwacht De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder maakte maandag bekend een economische groei van boven de 3% te voorspellen voor 2017 en 2018. Voor een groot deel wordt die groei gedragen door een aantrekkende woningmarkt.

DNB voorziet snellere groei hypotheekschuld

De groei van de uitstaande schuld van woninghypotheken kwam in 2016 uit op 1,9%. Voor het lopend jaar rekent DNB voorlopig op een toename van 1,4%. De toezichthouder noemt dat “een bescheiden groeicijfer in het licht van de uitbundige woningmarkt”. Dat komt doordat afgelopen jaar ook relatief veel is afgelost op bestaande leningen. In 2018 en 2019 komt de groei van de hypotheekschuld in een hogere versnelling, met percentages van respectievelijk 4,0 en 4,9%.  

De verhouding tussen de totale hypotheekschuld en het inkomen van huishoudens is afgenomen van 228% in 2009 naar 209% in 2016. In de raming daalt dit geleidelijk verder, naar 206% in 2019.

Economische expansie

De groei op de woningmarkt levert volgens DNB een belangrijke bijdrage aan de economische groei. Zo veel zelfs dat directeur Job Swank van de toezichthouder aan persbureau ANP laat weten dat die afhankelijkheid best wat minder zou mogen.

Dit jaar groeit de economie volgens DNB 3,3%, de sterkste groei in tien jaar tijd. In 2018 wordt een groei verwacht van 3,1%. In 2019 zwakt die iets af naar 2,3%. “We gaan van economisch herstel naar economische expansie”, aldus Swank. De werkloosheid daalt waarschijnlijk van 4,9% dit jaar naar 3,5% in 2019.

Reageer op dit artikel