nieuws

CZ en Menzis: ‘Houdbaarheid aanvullende polis in geding’

Financiële planning 1534

CZ en Menzis: ‘Houdbaarheid aanvullende polis in geding’

De grote zorgverzekeraars CZ en Menzis vinden, net als De Nederlandsche Bank (DNB), dat het systeem met de aanvullende zorgverzekering tegen het licht gehouden moet worden. Volgens Menzis-topman Ruben Wenselaar is “de houdbaarheid van de aanvullende verzekering als product” in het geding.

DNB waarschuwt in een rapport dat verzekeraars niet genoeg verdienen aan de aanvullende verzekeringen en er soms zelfs verlies op lijden. Een woordvoerder van CZ wijst erop dat mensen vaak vooraf weten welke behandelingen ze nodig gaan hebben. “We zien dat mensen zich specifiek voor iets verzekeren, bijvoorbeeld een flapoorcorrectie, en vervolgens het jaar erop opzeggen. Maar de kosten van de operatie zijn veel duurder dan de opbrengsten van de premie van die klant. Dat is dan uiteindelijk niet betaalbaar.”

‘Shoppersdekking’

Als verzekerden zo gecalculeerd te werk gaan bij het uitzoeken van hun pakket, dan heeft dat volgens CZ niet zoveel meer met verzekeren te maken. Het gaat volgens de verzekeraar dan meer om een ‘shoppersdekking’. Dat beaamt Wenselaar. “Het wordt dan een vorm van sparen in plaats van verzekeren.” Volgens CZ-woordvoerder Marie-José van Gardingen zijn er wel wat nuances aan te brengen: “Er zit zeker wel toekomst in aanvullende verzekeringen, maar dan bij de onvoorziene omstandigheden.” Van Gardingen meldt ook dat er in de toekomst wellicht meer met andere modellen gewerkt gaat worden. “Een voorbeeld hiervan is de aanvullende tandverzekering, die moet je voor een paar jaar achtereen aansluiten voordat je aanspraak kunt maken op bepaalde behandelingen.”

Keuzevrijheid

De keuzevrijheid die verzekerden nu genieten is volgens Wenselaar goed. Tegelijk leidt het systeem er volgens hem toe dat verzekeraars minder geld beschikbaar hebben voor vergoedingen voor bepaalde behandelingen. Dit holt het systeem van solidariteit volgens hem uit. CZ onderzoekt oplossingen, zoals mogelijk contracten met klanten aangaan voor een langere periode.

In tegenstelling tot CZ en Menzis heeft VGZ vanochtend laten weten zich niet te kunnen vinden in het rapport van DNB.

Reageer op dit artikel