nieuws

Vivat en Allianz riskeren boete van AFM

Financiële planning 3255

Vivat en Allianz riskeren boete van AFM

Verzekeraars Vivat en Allianz hebben niet voldaan aan de wettelijke verplichting om klanten met een pensioen- en hypotheekgebonden beleggingsverzekering tijdig te informeren over de financiële situatie van hun polis. Ze riskeren hierdoor onder meer een boete van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder wil echter nog niet zeggen of er maatregelen opgelegd zullen worden.

Verzekeraars moesten eind 2016 al hun klanten met een hypotheek- of pensioengebonden beleggingsverzekering hebben ‘geactiveerd’. Dat bepaalde de AFM in een rapport over nazorg aan woekerpolisklanten uit 2015. Onder ‘activeren’ verstaat de branchewaakhond dat verzekeraars klanten aanzetten tot het inzicht krijgen in de financiële situatie van hun polis. Ook moeten klanten worden ondersteund bij het nemen van stappen om hun situatie te verbeteren. De AFM heeft gecontroleerd of verzekeraars alle klanten met een hypotheekgebonden en pensioengebonden beleggingsverzekering in het activeringstraject hebben betrokken. Ook is onderzocht of de communicatie en dossiervorming van voldoende kwaliteit was.

Totaaloverzicht

In de uitgebreide eindcontrole stelt de AFM vast dat 7 verzekeraars alle betreffende klanten hebben geactiveerd. Bij 10 verzekeraars is dit, op wat onvolkomenheden bij een klein aantal polissen na, ook het geval. Met deze verzekeraars heeft de AFM afgesproken dat deze onvolkomenheden voor 31 december 2017 zijn opgelost. Tot op heden hebben 2 verzekeraars, Allianz en SRLEV N.V. (Reaal)/ Vivat, nog niet volledig voldaan aan hun wettelijke activeringsverplichting. Deze verzekeraars moeten de zaken waarbij niet aan de wetgeving is voldaan, alsnog binnen afzienbare tijd oplossen. Het totaaloverzicht van alle verzekeraars staat zoals gebruikelijk op de website van het Verbond van Verzekeraars. De verzekeraars hebben de resultaten op de eigen website staan. Ondanks alle inspanningen van verzekeraars zijn er klanten die nog geen actie hebben ondernomen.

Reageer op dit artikel