nieuws

50Plus staat al klaar met referendum ‘aflosboete’

Financiële planning 1091

50Plus staat al klaar met referendum ‘aflosboete’

50Plus wil een raadgevend referendum organiseren over de voorgenomen afschaffing van de wet-Hillen. De partij heeft de afgelopen tijd fel campagne gevoerd tegen wat zij de ‘aflosboete’ noemt voor huisbezitters.

In de wet-Hillen is een belastingvoordeel geregeld voor huiseigenaren die hun hypotheek (grotendeels) hebben afgelost. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft er met de afschaffing van de wet ingestemd, de Eerste Kamer moet zich er nog over buigen. Dat staat voor volgende week op de agenda. Pas daarna kan begonnen worden met het organiseren van een referendum.

Wet

Het kabinet is ook voornemens het raadgevend referendum af te schaffen. Kamerlid Martin van Rooijen, de financiële expert van de 50Plus-fractie, maakt zich daarover geen zorgen. “Zover is het allemaal nog lang niet”, aldus van Rooijen. “Zodra de wet is aangenomen gaan we aan de slag.”

De discussie rondom de wet-Hillen maakte de tongen los bij verschillende organisaties. Na alle ophef over de herinvoering van een belasting op een eigen woning zonder hypotheek, besloot in oktober de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloten de maatregel aan te passen. De ‘pijnlijke maatregel’ met het eigenwoningforfait wordt over dertig jaar uitgesmeerd, en niet over de geplande twintig jaar, om de financiële gevolgen te verzachten.

Reageer op dit artikel