nieuws

Verzekerde lijfrente kan zich beter meten met banksparen

Financiële planning 2524

Verzekerde lijfrente kan zich beter meten met banksparen

Sinds de introductie van banksparen in 2008 zijn de bancaire varianten van lijfrentes hun verzekeringstegenhangers altijd de baas geweest qua rendement. Maar dat verandert, constateert MoneyView in zijn jaarlijkse vergelijking van lijfrenteproducten. “In het najaar van 2017 is het voor het eerst dat de scherpst geprijsde verzekeringsoplossingen de duurste bankspaarvarianten in een aantal situaties achter zich laten.”

Lijfrenteproducten leveren nog steeds een “belabberd” rendement, aldus MoneyView. “Ondanks een iets hogere 10-jaarsrente ten opzichte van vorig jaar, daalde het gemiddelde effectieve rendement bij bankspaar DIL-en van 1,35% naar 1,25%. Datzelfde gemiddelde effectieve rendement is bij verzekeringslijfrentes nog steeds negatief: -1,07%, maar het ligt wel op hetzelfde niveau als vorig jaar. Deze ontwikkeling zorgt er wel voor dat bij DIL-en op één leven en een looptijd van 10 jaar de goedkoopste verzekeringsvarianten de duurste bankspaarproducten voorbij steken.” Desondanks blijven bankspaarlijfrentes over het algemeen voordeliger.

DIL-producten

MoneyView deelt in het ‘special item’ altijd sterren uit aan producten. Bij de direct ingaande lijfrentes scoren deze keer Centraal Beheer, Delta Lloyd en Nationale-Nederlanden met hun bankspaarrekeningen vijf sterren voor de prijs. Op basis van de voorwaarden komen de verzekeringsvarianten het beste uit de verf. “De vijfsterrenproducten onderscheiden zich met name op de aanwezigheid van flexibele voorwaarden omtrent de offertetermijn, uitkeringsmogelijkheden en acceptatiegrenzen.” Aegon, Delta Lloyd en Scildon krijgen de hoogste beoordeling.

Opbouwproducten tegen koopsom

Bij de koopsomproducten halen opnieuw de bankspaarproducten van Centraal Beheer, Delta Lloyd en Nationale-Nederlanden
de hoogste rating op prijs. Wat betreft de voorwaarden scoren de bankspaarproducten duidelijk beter dan de verzekeringsproducten. ASR steekt er met de Lijfrente Spaarrekening bovenuit, aldus MoneyView: “Met uitzondering van de mogelijkheid tot geruisloze voortzetting scoort dit product op alle meegenomen kenmerken marktconform of hoger.” Ook Delta Lloyd en Ohra krijgen vijf sterren. “Deze producten onderscheiden zich met name op de mogelijkheid van switchen naar beleggen, het aanpassen van de looptijd, de geldigheidsduur van de offerte en de betalingsmogelijkheden.”

Beleggingslijfrentes

MoneyView keek voor het eerst ook naar beleggingsproducten. Daar halen het BrightPensioen en de producten van Delta Lloyd en Ohra de hoogste score. “Het BrightPensioen onderscheidt zich vooral doorgeen minimum inleg te hanteren voor maand- of jaarbetaling, het aanbieden van een lifecyclefonds en de mogelijkheid om het product op basis van execution only af te sluiten. De producten van Delta Lloyd en Ohra onderscheiden zich met name op de mogelijkheidom te switchen naar sparen en door het relatief ruime aanbod van beleggingsfondsen.”
ASR, Degiro en Loyalis scoren vijf sterren op prijs. “Bij de hoge stortingen geldt dat de Brand New Day ZZP Pensioenrekening (nieuw) de hoogste uitkeringen kent. Bij dit product gelden jaarlijkse administratiekosten in ruil voor lagere beheerkosten, wat vooral gunstig is bij een hogere inleg.”

Kleinere verschillen

Bij de koopsommen bieden bankspaarproducten op één product na altijd de hoogste eindkapitalen. De verzekeringsvariant met de laagste uitkering biedt 40% minder dan de lijfrentespaarrekening met de hoogste eindwaarde. “Dit verschil is wel kleiner geworden ten opzichte van vorig jaar, toen dat nog 52,5% was bij een looptijd van 30 jaar.”
Bij een direct ingaande lijfrente op één leven is het beeld anders, aldus MoneyView. “Bij de vergelijking met een
looptijd van 10 jaar zijn er in het geval van een storting van € 50.000 vier verzekeringsproducten met een hogere uitkering dan de ABN Amro Leefrente, het bankspaarproduct met de laagste uitkering.”

Reageer op dit artikel