nieuws

Speciale overstaphypotheek Munt moet prijzige verlenging voorkomen

Financiële planning 5970

Speciale overstaphypotheek Munt moet prijzige verlenging voorkomen

Geldverstrekker Munt Hypotheken komt met een speciale hypotheek voor klanten van wie de rentevastperiode afloopt en die moeten oversluiten.  Met de Simpel Overstap Hypotheek kunnen huiseigenaren oversluiten naar Munt zonder dat ze daarvoor opnieuw een werkgeversverklaring, loonstrook en taxatierapport hoeven te aan te leveren. Volgens Munt leidt de nu nog omslachtige werkwijze bij oversluiten ertoe dat consumenten blijven zitten bij hun huidige geldverstrekker, ook als deze duurder is.

Vorige week bleek uit onderzoek van de Nationale Hypotheekbond dat honderdduizenden hypotheekklanten € 10.000 tot €20.000 te veel betalen voor hun hypotheek. Het merendeel van de klanten zou het verleningsvoorstel van hun geldverstrekker klakkeloos accepteren.

Voorstel huidige aanbieder

In 2016 was het totale hypotheekvolume van Nederland ruim € 664,4 miljard, waarvan jaarlijks ongeveer 10% wordt geherfinancierd. Hiervan meldt slechts 40% zich bij een hypotheekadviseur om over te stappen, 60% gaat akkoord met het voorstel van de huidige aanbieder. Het merendeel van de huizenbezitters accepteert dus het verlengingsvoorstel van hun huidige hypotheekaanbieder. “Dat lijkt al snel voordelig, met name omdat de rente die de klant in de huidige markt aangeboden krijgt, sowieso fors lager is dan de rente die hij nu betaalt”, aldus Menno Luiten (foto), commercieel directeur van geldverstrekker Munt.

Voordeel echt fors

Luiten vervolgt: “Overstappen kost veel tijd en is stressvol. (…) De moeite die je moet doen om over te stappen weegt al snel gevoelsmatig niet op tegen het te behalen voordeel, terwijl die wel echt fors is. (…) Daarom vereenvoudigen we dat overstapproces.”

Gestript proces

Bij het oversluiten moeten volgens wet- en regelgeving nu nog vaak veel documenten opnieuw worden aangeleverd over het onderpand en het inkomen. Ook is er sprake van kosten voor advies, taxatie en notaris. Bij de Simpel Overstap Hypotheek is het aantal aan te leveren documenten flink teruggebracht, en hiermee is het proces gestript. Zo worden de werkgeversverklaring en de loonstrook vervangen door het SV-loon uit het UWV-verzekeringsbericht. Ook is een taxatie (in de meeste gevallen) niet nodig, omdat een automatisch gegenereerde modelwaarde wordt gehanteerd. Luiten: “We hebben met een open blik naar het hypotheekproces gekeken en dat aanzienlijk vereenvoudigd. Maar we zijn er nog niet. Dit is de eerste stap. Het kan en het moet nog veel eenvoudiger.”

Reageer op dit artikel