nieuws

Sabotagedebat afschaffing Wet-Hillen strandt na 8 uur

Financiële planning 1314

Sabotagedebat afschaffing Wet-Hillen strandt na 8 uur

Ze hadden nu nog bezig moeten zijn: Kamerleden Martin van Rooijen (50Plus) en Edgar Mulder (PVV). Ze vroegen samen 35 uur spreektijd aan om afschaffing van de Wet-Hillen te vertragen, maar na ruim acht uur was deel een van het marathondebat vanochtend vroeg al voorbij. Later vandaag antwoordt staatssecretaris Menno Snel (Financiën) in de Tweede Kamer.

 

Martin van Rooijen van de ouderenpartij hield het na bijna 4,5 uur praten voor gezien. Zijn collega Edgar Mulder van de PVV stopte na ruim twee uur noodgedwongen. Toen werd hij gestuit door de VVD die een geslaagd ordevoorstel deed om de spreektijd te beperken.

Stemming verhinderen

Het kabinet wil de Wet-Hillen, die mensen een financieel voordeel geeft als ze hun hypotheek bijna hebben afgelost, vanaf 2019 over een periode van dertig jaar afschaffen. Tegenstanders spreken van een aflosboete. Om in 2019 te kunnen beginnen, moet er deze week in de Tweede Kamer worden gestemd. De twee Kamerleden wilden met hun lange spreektijd (filibuster) die stemming verhinderen en een jaar uitstel bewerkstelligen.

Vorige week probeerde VVD-coryfee Hans Wiegel afschaffing van de Wet-Hillen nog te voorkomen. Die poging slaagde evenmin. Vanmiddag reageert staatssecretaris Menno Snel op de betogen van Van Rooijen en Mulder.

Reageer op dit artikel