nieuws

Ab Flipse: ‘Woekerpoliszaken zijn een schijnvertoning’

Financiële planning 2170

Er moet een bijzondere rechtskamer komen die een coördinerende rol krijgt bij de behandeling van alle woekerpoliszaken. Dat zegt AB Flipse van Vereniging Woekerpolis.nl. “Nu schieten de uitspraken alle kanten op.” Hij zegt achter de schermen signalen te krijgen dat steeds meer partijen zo’n coördinerende commissie zien zitten.

Ab Flipse: ‘Woekerpoliszaken zijn een schijnvertoning’

“Als je je koers moet bepalen op basis van positieve of negatieve uitspraken van Kifid of rechtbanken, kom je nergens”, reageert Flipse op de uitspraken die de Commissie van Beroep van Kifid maandag deed. “Verzekeraars zullen dit zien als een overwinning,” vermoedt de voorman van Vereniging Woekerpolis.nl, “maar het is slechts een tussenfase. Uiteindelijk draait het om wat de Hoge Raad zegt. Alles wat daaraan voorafgaat, is niet belangrijk.”

Eigen vlees keuren

Flipse wil niet op de Kifid-uitspraken van gisteren ingaan. “Het boeit totaal niet. Ik geloof niet in het model-Kifid, een slager die zijn eigen vlees keurt. Als vereniging doen wij ook niets met Kifid.” Dat hij bij eerdere uitspraken in het voordeel van consumenten, ook van Kifid, zijn vreugde toonde, wuift hij nu weg. “Het is fijn dat er zoveel mogelijk jurisprudentie komt, maar al die woekerpoliszaken zijn – sorry dat ik het zeg – een schijnvertoning.”

“De laatste anderhalf jaar schieten de uitspraken alle kanten op”, licht hij toe. “Natuurlijk zijn we blij met iedere uitspraak van een rechtbank die de consument in het gelijk stelt. Maar sec zegt het niets. Je moet die uitspraken volgen, maar uiteindelijk zal je het hele traject tot de Hoge Raad moeten afleggen. Dan pas weet je waar je aan toe bent.”

Uniforme rechtspraak

Flipse pleit voor meer uniforme rechtspraak in dit dossier. “Elke rechtbank heeft nu zijn eigen inzichten, en Kifid vaart weer een andere koers. Er zou een bijzondere rechtskamer moeten komen die deze zaken naar zich toetrekt. Eén commissie die een coördinerende rol krijgt op dit dossier, die één lijn uitzet. Daar zou het ministerie van Financiën bij betrokken moeten worden, De Nederlandsche Bank en ook het Verbond van Verzekeraars. Uit allerlei hoeken verneem ik geluiden dat men bereid is hierover na te denken. Achter de schermen begint iets te ontstaan.”

Reageer op dit artikel