nieuws

‘Verschil lijfrente-uitkering tussen banken en verzekeraars slinkt’

Financiële planning 2832

‘Verschil lijfrente-uitkering tussen banken en verzekeraars slinkt’

In vrijwel alle gevallen geldt dan banken de hoogste uitkering geven bij vrijkomend lijfrentekapitaal. Wel worden de verschillen met verzekeraars kleiner. Dat concludeert Moneywise, dat jaarlijks de aanbieders van lijfrenteproducten langs de meetlat legt. Alleen bij een uitkering op één leven kan een verzekeraar meer opleveren, maar bij overlijden gaat wel kapitaal verloren.

Net als in voorgaande jaren geldt volgens Moneywise dat een uitkerende lijfrente het best kan worden ondergebracht bij een bank, op een bankspaarrekening. Klanten die kiezen voor een uitkering op één leven zijn in een aantal gevallen bij een verzekeraar beter uit. Zo levert een koopsom van € 75.000 die in 15 jaar wordt uitgekeerd bij Reaal verzekeringen maandelijks bijna € 3 euro meer op dan bij de beste bank, Centraal Beheer bank.

Bij overlijden van de verzekerde, verdwijnt het kapitaal echter in de zakken van de verzekeraar, waarschuwt Moneywise. Bij banksparen daarentegen wordt er altijd uitgekeerd aan de erfgenamen. Voor veel mensen is dat volgens de vergelijker reden om te kiezen voor een uitkering bij een bank. Ook bieden steeds minder verzekeraars een lijfrentepolis aan. ASR kondigde vorige week bijvoorbeeld aan te stoppen met de Direct Ingaande Lijfrente.

Uitkering lager dan inleg

Uit het onderzoek blijkt dat in veel gevallen klanten bij een verzekeraar uiteindelijk minder ontvangen dan de inleg. Een koopsom van bijvoorbeeld € 50.000 levert na 10 jaar bij 4 van de 6 verzekeraars minder op dan de inleg. Bij de beste verzekeraar is na 10 jaar de totale uitkering € 50.155, slechts € 115 meer dan de inleg. De opbrengst bij een bank is na 10 jaar € 53.095. Dat is € 3.095 meer dan de inleg.

Centraal Beheer en Reaal beste

Voor het vijfde jaar op rij levert banksparen bij Centraal Beheer het meeste op. Van de vijftien scenario’s komt Centraal Beheer 10 keer op de eerste plaats met de hoogste rente en dus de hoogste uitkering. In de andere 5 gevallen staat Centraal Beheer op de 2e plaats. Reaal komt als beste verzekeraar uit de bus.

Lage rentes

De rentes van banksparen en daarmee de uitkeringen zijn in 2017 flink gedaald (tot 31,8%) ten opzichte van 2016. Dat geldt vooral voor de kortere looptijden. De uitkeringen bij verzekeraars zijn, op een looptijd van 5 jaar na, licht gestegen. Hiermee wordt het verschil tussen banken en verzekeraars kleiner.

Grote banken als ABN Amro en de Rabobank bieden in veel gevallen de laagste rentes. Vooral de bankafdelingen van verzekeraars scoren met de hoogste rente. ABN Amro biedt bijvoorbeeld 0,1% rente voor een uitkering met een looptijd van 5 jaar. Dezelfde klant krijgt bij Aegon voor dezelfde looptijd 0,75% rente.

Reageer op dit artikel