nieuws

Radar onderzoekt: ‘Wat zijn de gevolgen van de hypotheekplannen voor jouw portemonnee?’

Financiële planning 29079

Radar onderzoekt: ‘Wat zijn de gevolgen van de hypotheekplannen voor jouw portemonnee?’

In de uitzending van Radar stond gisteren onder andere de volgende vraag centraal: wat zijn de gevolgen van de nieuwe hypotheekplannen voor de huizenbezitter? Mensen met een hoog inkomen en een duur koophuis zijn volgens het programma helemaal de klos.

Aanwezig bij de uitzending waren Michiel Lensink van online hypotheekverstrekker Ikbenfrits.nl en hypotheekadviseur en columnist bij de Telegraaf Harrie-Jan van Nunen. Ikbenfrits.nl maakte berekeningen en stelde profielen op.

€ 7.115 meer belasting

Eén van die profielen schetst het scenario van een gepensioneerd echtpaar van 67 jaar dat de komende 30 jaar een flink belastingnadeel heeft. “Nu betalen ze dankzij de wet-Hillen geen bijtelling, omdat ze hun koophuis volledig hebben afbetaald. Ze kochten hun woning in 1985 voor € 200.000 en het is nu vier ton waard. Door het geleidelijk afschaffen van de wet-Hillen betalen ze voortaan ieder jaar belasting, de zogenoemde ‘aflosboete’ (de dalende blauwe lijn). In het eerste jaar is het slechts € 23 en dat loopt in 30 jaar op naar een bedrag van € 457 per jaar. In totaal betaalt dit echtpaar door de nieuwe belastingregels € 7.115 meer belasting.”

Truc van Den Haag

Van Nunen zegt dat de overheid heel slim kiest voor ‘de weg van de geleidelijkheid’. “Het is een truc van Den Haag. Als ze het in een keer omgooien, zou iedereen op zijn achterste benen staan. Nu ga je niet op de barricade voor twee euro per maand verschil. Maar mensen vinden de overheid onbetrouwbaar. Je wordt eerst aangemoedigd om af te lossen, want dan ben je van die bijtelling af. En nu wordt dat voordeel teruggedraaid. Dat frustreert mensen en maakt ze boos.”

Mensen met hoog inkomen de klos

Bovenstaand rekenvoorbeeld gaat uit van een woning met een WOZ-waarde van vier ton. Mensen met een hoog inkomen en een duur koophuis zijn volgens het programma helemaal de klos. “Wie een huis boven een miljoen euro bezit, wordt hard geraakt. Ze krijgen minder hypotheekrenteaftrek (maximaal 37%). Daarnaast krijgen ze te maken met de villabelasting (op dit moment € 7.950 plus 2,35% van de WOZ-waarde) en ze betalen voortaan een bijtelling van 0,6% vanwege het afschaffen van de wet-Hillen.”

Van Nunen meldt hierover: “Bovendien weet je nooit wanneer de overheid die bijtelling weer gaat verhogen. Nu wordt die verlaagd van 0,75% naar 0,6%. Niets is zeker in Den Haag. Het percentage wordt jaarlijks vastgesteld en niemand kan garanderen dat dit percentage niet stijgt.” Van Nunen liet aan de hand van een staatje zien dat de overheid moeiteloos het eigenwoningforfait kan verhogen. In 2004 was het ook 0,85%. “De wet-Hillen is bedacht om mensen te stimuleren hun hypotheek af te lossen. Maar door de afschaffing betaalt voortaan iedere huizenbezitter een bijtelling of die nu wel of niet aflost. Die bijtelling is puur bedacht om mensen minder hypotheekrenteaftrek te geven. Dit is de sluipmoordenaar onder de hypotheekrenteaftrek. Er wordt stiekem gedraaid aan het percentage van het eigenwoningforfait. Officieel verander je niets aan de hypotheekrenteaftrek, maar uiteindelijk betaalt iedere huizenbezitter meer”, aldus Van Nunen.

Dubbel geraakt

Het programma behandelde ook twee andere rekenvoorbeelden. “Hieruit blijkt dat mensen zich niet realiseren dat ze minder hypotheekrenteaftrek krijgen door alle fiscale maatregelen. En dat mensen die na 30 jaar hun hypotheekrenteaftrek kwijtraken, dubbel geraakt worden door het afschaffen van de wet-Hillen.”

De grootste veranderingen komen volgens het programma op het volgende neer:

Er komen vanaf 2019 twee belastingschijven in plaats van vier:
– Een basistarief van 36,93% voor inkomens tot € 68.600.
– Een toptarief van 49,5% voor inkomens daarboven.
– Alleen AOW-ers betalen over de eerste € 20.000 een lager belastingtarief van 18,65%.

De hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd
Vanaf 2020 gaat de aftrek ieder jaar met 3 procent naar beneden. Vanaf 2020 daalt de maximum hypotheekrenteaftrek van 46% naar maximaal 37% in 2023.
2020: 46%
2021: 43%
2022: 40%
2023: 37%

Een verlaging van het eigenwoningforfait
Met de verplichte fiscale bijtelling voor huiseigenaren. Nu is dat nog 0,75% van de WOZ-waarde van de woning en dat wordt 0,6%.

De afschaffing van de Wet-Hillen in 30 jaar
Deze wet werd in 2005 ingevoerd door toenmalig minister Hans Hillen om huiseigenaren te stimuleren hun hypotheek af te lossen. Wie zijn hele koophuis afloste, betaalde geen eigenwoningforfait meer. Dit belastingvoordeel verdwijnt nu stapsgewijs.

Commotie

Over de afschaffing van de wet-Hillen ontstond veel commotie omdat de coalitie deze wet eerst in 20 jaar wilde afbouwen. Verschillende partijen vonden dat huizenbezitters door deze maatregel bedrogen zouden uitkomen en protesteerden. Lensink zei in de uitzending dat hij die ophef wel begrijpt. “De overheid stimuleert mensen eerst om hun huis af te lossen. Nu worden mensen bestraft die dat netjes hebben gedaan. Mensen maken een langetermijnplanning. Ze wilden als ze met pensioen waren – en minder inkomen hebben – geen woonlasten meer. En nu worden ze opeens geconfronteerd met kosten waar ze niet op gerekend hebben. En je komt er ook niet onderuit. Dat is niet oké.”

Reageer op dit artikel