nieuws

Luiten (Munt): ‘Nieuw woekerrentedossier dreigt door risico-opslagen’

Financiële planning 7004

Luiten (Munt): ‘Nieuw woekerrentedossier dreigt door risico-opslagen’

75 procent van de huizenbezitters vindt dat hypotheekaanbieders verplicht moeten worden automatisch de risico-opslag in de rente van een hypotheek te verlagen, als er gedurende de looptijd wordt afgelost. Dat blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken onder 1.082 huizenbezitters. Slechts 15 procent heeft wel eens geprofiteerd van een dalende risico-opslag, terwijl vrijwel elke hypotheek op termijn in een lagere risicoklasse terecht komt doordat er wordt afgelost. Hypotheekbezitters betalen onbewust tot wel tienduizenden euro’s te veel aan rente. Menno Luiten, verantwoordelijk voor marketing en distributie bij Munt, waarschuwt dat er mogelijk een nieuw woekerrentedossier dreigt door risico-opslagen.

“Als je aflost op je hypotheek en je hiermee onder een bepaalde grens komt, neemt het risico voor de hypotheekaanbieder af”, aldus Menno Luiten van Munt Hypotheken. “En de vergoeding die hij voor dit risico vraagt zou dus gedurende de looptijd ook moeten dalen. Consumenten moeten ervan uit kunnen gaan dat dit automatisch gebeurt. Wij zien echter dat dit vaak niet zo is. Uit een artikel dat de Consumentenbond recent publiceerde, bleek dat van de 38 hypotheekaanbieders slechts 12 automatisch de risico-opslag verlagen als er voldoende is afgelost.”

Toekomstig woekerrentedossier

Doordat de risico-opslagen in de rente vaak niet automatisch worden verlaagd, betalen volgens Luiten veel consumenten een verkeerde rente. “Je kunt het niet meer maken om als hypotheekaanbieder je opslagen niet automatisch aan te passen en tienduizenden euro’s in rekening te brengen voor een risico dat je niet meer loopt.” Het onderzoek laat zien dat ruim twee derde van de hypotheekbezitters niet uitsluit de hypotheekaanbieder erop aan te spreken als hij voordeel dreigt mis te lopen doordat de risico-opslag niet wordt aangepast. “En dan ontstaat misschien wel het volgende woekerrentedossier”, zegt Luiten.

Rol van hypotheekadviseur

Een meerderheid van de hypotheekbezitters (57 procent) heeft het gevoel de beste hypotheek voor zijn situatie te hebben gehad. Toch heeft slechts 20 procent van de hypotheekeigenaren het met hun hypotheekadviseur gehad over een veranderende risico-opslag en de gevolgen voor hun persoonlijke af te sluiten hypotheek. Ook weet de helft niet of de huidige hypotheekaanbieder de mogelijkheid biedt om de risico-opslag aan te passen. “Hier ligt ook een heel belangrijke rol voor de hypotheekadviseur”, aldus Luiten. “Je kunt er niet vanuit gaan dat een huizenkoper dit soort technische specificaties zelf op de radar heeft. Het is aan de adviseur om ook inzicht te bieden in het financiële plaatje over de gehele looptijd.”

 

Reageer op dit artikel