nieuws

Hypotheekshop voorziet opnieuw hectisch najaar

Financiële planning 3619

Hypotheekshop voorziet opnieuw hectisch najaar

De Hypotheekshop voorziet opnieuw een hectisch najaar voor adviseurs en hun klanten. Dit stelt de franchisedochter van CMIS in haar wekelijkse nieuwsbrief. Met name de ongewisse toekomst van de restschuldregeling en het ‘toetsmoment’ kunnen volgens De Hypotheekshop zorgen voor knelpunten.

De Hypotheekshop constateert dat er ook in 2018 meer spaargeld nodig zal zijn bij de aankoop van een woning omdat de LTV per 1 januari volgend jaar daalt naar 100%. De franchiseketen wijst er verder op dat de kans bestaat dat de restschuldregeling die eind van dit jaar afloopt, niet zal worden verlengd. Eerder heeft demissionair staatssecretaris Wiebes al aangegeven dit niet te willen doen.  “Daardoor kunnen ook doorstromers met een verzwaring te maken krijgen. Om nog gebruik te kunnen maken van de restschuldregeling dient de oude woning echter nog wel in het huidige jaar bij de notaris te worden overgedragen.”

Stijging hypotheekrente

Naast de afbouw van de maximale hypotheek en het mogelijk niet verlengen van de restschuldregeling wijst De Hypotheekshop op een derde factor mee die kan gaan zorgen voor toenemende drukte in de komende maanden: een mogelijke stijging van de hypotheekrente als ECB-president Draghi naar verwachting een besluit neemt over het opkoopprogramma. “Als wordt besloten tot afbouw dan kan als gevolg daarvan de rente op de kapitaalmarkt wel eens snel gaan oplopen.” Eerdere stijgingen van de hypotheekrente, in november 2016 en juli 2017, leidden volgens De Hypotheekshop tot 30% tot 40% meer aanvragen in dan in een ‘normale’ maand. Een deel van de geldverstrekkers kende daardoor enige tijd oplopende verwerkingstermijnen.

Inbreng eigen geld

Dat de NHG-norm door de gestegen huizenprijzen waarschijnlijk op gaat lopen tot € 265.000 haalt de druk volgens De Hypotheekshop enigszins van de ketel al verwacht het bedrijf dat de inbreng van meer eigen geld zwaarder zal wegen dan de verhoging van de NHG-kostengrens, waardoor de meesten een aankoop niet zullen uitstellen tot het nieuwe jaar.

Toetsmoment verstrekkingsnormen

Ook het ‘nieuwe’ toetsmoment voor de verstrekkingsnormen kan volgens de franchiseketen opnieuw zand in de machine gaan gooien. Sinds vorig jaar krijgen consumenten pas achteraf, bij het definitieve akkoord van de geldverstrekker, duidelijkheid over op welke normen wordt getoetst: die van het huidige jaar (2017) of die van het nieuwe jaar (2018). “Geldverstrekkers zullen consumenten daarom waarschijnlijk na begin december al niet meer willen of kunnen garanderen dat hun aanvraag op tijd wordt behandeld. Voor een deel van de consumenten wordt het dus zaak om hun hypotheekdossier nog in de komende twee maanden compleet bij een geldverstrekker te hebben liggen, zodat deze uiterlijk in het lopende jaar een bindend aanbod kan uitbrengen.”

Reageer op dit artikel