nieuws

Coalitie krabbelt terug: afbouw wet-Hillen niet in 20 maar in 30 jaar

Financiële planning 19470

Coalitie krabbelt terug: afbouw wet-Hillen niet in 20 maar in 30 jaar

Na alle ophef over de herinvoering van een belasting op een eigen woning zonder hypotheek, heeft de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloten de maatregel aan te passen. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag na de presentatie van het regeerakkoord.

De ‘pijnlijke maatregel’ met het eigenwoningforfait wordt over dertig jaar uitgesmeerd, en niet over de geplande twintig jaar, om de financiële gevolgen te verzachten. “Het gaat in hele kleine stapjes”, aldus Rutte. Volgens hem kwamen uit verschillende fracties verzoeken om te kijken of er nog iets aan viel te doen.

30 jaar

VVD-prominenten hadden felle kritiek geuit op het plan om huizenbezitters zonder hypotheek weer extra te gaan belasten. Ook andere partijen, zoals 50PLUS en Vereniging Eigen Huis, haalden fors uit naar de ‘aflosboete’. Vooral oudere huizenbezitters die braaf hun hypotheek hebben afgelost, zouden van de herinvoering van de belasting de dupe worden. Critici spraken van een onbetrouwbare overheid, omdat die het aflossen tegelijkertijd juist stimuleert. Door de wet-Hillen waren mensen met een afgeloste hypotheek vrijgesteld van het forfait. Zij genoten daardoor een belastingvoordeel. Het nieuwe kabinet wil die wet-Hillen nu in dertig jaar afbouwen.

Reageer op dit artikel