nieuws

Acture: ‘Onze aanpak bespaart miljoenen op WGA-flex’

Financiële planning 1384

Acture: ‘Onze aanpak bespaart miljoenen op WGA-flex’

Acture bespaart werkgevers miljoenen aan WGA-uitkeringen en houdt werknemers aan het werk in plaats van langdurig arbeidsongeschikt. Dit stelt de grootste private uitvoerder van Nederland in reactie op recente cijfers van het UWV waaruit blijkt dat de instroom van flexkrachten 1,5 keer hoger ligt dan die van vaste krachten. In tegenstelling tot de heersende opvatting hoeven zieke flexwerkers volgens Acture niet vaker arbeidsongeschikt te raken dan vast personeel.

Acture vergeleek zijn WIA-instroomcijfers tot en met 2016 met die van UWV. Hieruit blijkt dat de instroom van flexkrachten bij Acture op hetzelfde niveau ligt als die van vaste krachten in de rest van Nederland. Volgens de wet wordt een werknemer na twee jaar ziekte gekeurd om te bekijken of hij in aanmerking komt voor een WIA-uitkering. Flexwerkers worden hierbij gezien als grote vervuilers. Zij komen namelijk veel vaker dan werknemers met een vast arbeidscontract terecht in de WGA, de regeling voor deels arbeidsongeschikten. Volgens de laatste gesplitste cijfers van UWV zelfs 1,5 keer vaker. Als grootste aanleiding daarvoor wordt het ontbreken van een relatie met een werkgever gezien.

Actieve begeleiding

Volgens Acture tonen de eigen cijfers echter aan dat dit met de juiste aanpak prima is op te lossen. Algemeen directeur Maudie Derks (foto): “De sleutel ligt bij actieve begeleiding tot aan herstel, zoals inzet van jobcoaches die mensen ondersteunen om werk te vinden. Met een gerichte aanpak op ieder moment van de twee jaar Ziektewet breng je de instroom van flexwerkers op hetzelfde niveau als die van werknemers met een vast contract. Dat is hard nodig, want je moet beseffen dat één WGA-dossier tenminste € 100.000 kost. Wij hebben het hier over tientallen mensen die niet instromen in deze regeling voor langdurige arbeidsongeschiktheid, maar juist weer aan het werk gaan. Dat levert hen directe inkomsten op en bespaart de Nederlandse samenleving.” miljoenen.”

‘Geen systematische druk’

De aanpak van Acture kwam dit voorjaar in een zeer negatief daglicht te staan door een uitzending van Tros Radar waarin de “onmenselijke behandeling” door Acture van zieke werknemers centraal stond. De uitzending leidde tot Kamervragen waarop minister Asscher (Sociale Zaken) in juni antwoordde dat hij geen onderzoek naar de handelswijze van Acture zou laten uitvoeren. Wel liet de private uitvoerder zichzelf onderzoeken. Derks: “De verbeterpunten die de onderzoekers adviseren voeren we nu door. Maar laat ik één ding duidelijk stellen: wij gaan zeer secuur om met onze zieke flexwerkers. Samen willen we namelijk hetzelfde: herstel en terug in het arbeidsproces. Het onderzoek heeft aangetoond dat er bij Acture geen sprake is van systematische druk.”

Reageer op dit artikel