nieuws

Radar neemt alternatieven ‘dure AOV’ zzp’er onder de loep

Financiële planning 15033

Tros Radar behandelde gisteren de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. De programmamakers vroegen zich af: “Is er een alternatief voor de dure AOV voor zzp’ers?” Veel zelfstandigen vinden de AOV te duur, worden door verzekeraars uitgesloten of ze hebben er geen vertrouwen in dat de verzekeraar betaalt als ze het nodig hebben, zo meldt Radar.

Radar neemt alternatieven ‘dure AOV’ zzp’er onder de loep

Twintig procent van de 900.000 zzp’ers is verzekerd voor arbeidsongeschiktheid blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. “De politiek is verdeeld over de AOV voor zzp’ers”, meldt Radar. Wat zijn de opties: verplicht verzekeren of de vrijheid voor zzp’ers om zelf te kiezen. “CDA, PvdA, GroenLinks en CU zijn voor een vorm van verplichte verzekering. D66 wil het niet verplichten, maar het wel gemakkelijker maken. VVD ziet niets in verplichting en wil vooral keuzevrijheid voor ondernemers.”

Belangenorganisaties

Radar inventariseerde hoe belangenorganisaties denken over dit onderwerp. De FNV is voor een verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid. Zij denken meer aan een systeem dat lijkt op de ziektekostenverzekering. ZZP Nederland is het daar niet mee eens en geeft de voorkeur aan keuzevrijheid. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn van mening dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om zich tegen een redelijk bedrag te kunnen verzekeren.

Wat ziet Radar als mogelijke alternatieven?

 • Het broodfonds
  “Een broodfonds is een groep zelfstandige ondernemers van maximaal 50 personen die ieder individueel geld sparen. Wie ziek is, of om een andere reden niet kan werken, krijgt van de personen in het broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen. Hoe meer je inlegt hoe hoger de uitkering. Voordeel: Je bent gedekt voor een relatief laag maandbedrag en geen medische keuring. Nadeel: het is voor maximaal 2 jaar.”
 • Ongevallenverzekering
  “Eenmalige uitkering bij arbeidsongeschiktheid door een ongeval.Voordeel: lage premie. Nadeel: eenmalig groot bedrag, geen periodieke uitkering en keert niet uit bij ziekte.”
 • Combi van broodfonds en ongevallenverzekering
  “Zelfstandige Bouw raadt dit aan voor hun leden uit de bouwsector.”
 • AOV via het UWV
  “Als starter kun je bij UWV een ziektewetverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Ook de meewerkend partner of echtgenoot kan zich bij UWV verzekeren. De aanmelding moet plaatsvinden binnen dertien weken nadat de verplichte werknemersverzekering via het voormalige werk of uitkering is gestopt. De vrijwillige verzekering gaat in 1 dag na het eind van de verplichte verzekering.”
 • Zelf sparen
  “Je kunt de premies die je normaal gesproken voor je AOV moet betalen natuurlijk ook op een spaarrekening zetten.
  Voordeel: Je hebt een buffer als je een paar weken niet kunt werken. Nadeel: geen oplossing voor langlopende arbeidsongeschiktheid. En je kunt maximaal 20.000 euro belastingvrij sparen.”
 • Zelfstandigen Bouw (alleen voor leden)
  “Zelfstandigen Bouw heeft een eigen ongevallenverzekering. De premie is 120 euro per jaar of 240 euro per jaar en keert dan eenmalig 100.000 of 200.000 euro uit. Alleen bij arbeidsongeschiktheid langer dan 2 jaar.  Zelfstandigen Bouw raadt een combinatie van een ongevallenverzekering en deelname aan een Broodfonds en/of het ZZP Pensioen aan.”

Onderling risico delen

Een partij die niet in het programma voorkwam maar die ook een alternatief voor de AOV zegt aan te bieden is SharePeople. SharePeople is een nieuw platform waar zzp’ers risico’s onderling met elkaar delen en waarbij zzp-er’s zich in kunnen dekken tegen arbeidsongeschiktheid. “Een kwart van de zzp’ers komt in financiële problemen als ze langer dan twee maanden ziek zijn. Met SharePeople is dat risico gemakkelijk en goedkoop op te vangen”, zo meldde oprichter Cosmas Blaauw afgelopen juli bij de lancering van het platform. Het concept lijkt op een broodfonds maar is toch anders zegt Blaauw: “Bij een broodfonds zet je het geld op een spaarrekening en daar pot je het op. In ons initiatief leg je elke maand geld in op je eigen spaarrekening, daar mag je zelf over beslissen wat je daarmee gaat doen. En in ons initiatief meld je je bij ziekte aan bij onze samenwerkingspartner en arbodienstverlener Capability, waar je ook wordt begeleid. Daarnaast is bij ons de grootte van de groep niet beperkt en is het onderliggende idee dat je met elkaar juist werkt aan een goede gezondheid.”

Reageer op dit artikel