nieuws

Ouderenbond: ‘Nieuwe hypotheekregels nodig voor senioren’

Financiële planning 1548

Belangenorganisatie ANBO wil dat hypotheekverstrekkers en De Nederlandsche Bank samen kijken naar nieuwe leenregels voor ouderen. Die moeten het voor gepensioneerden makkelijker maken te verhuizen of hun huis te verbouwen zodat ze er langer kunnen blijven wonen. Nu worden senioren “vastgezet” in hun woning, stelt de ouderenbond. Dat komt doordat hun inkomen bepalend is voor een nieuwe hypotheek, en niet de overwaarde van hun huis.

Ouderenbond: ‘Nieuwe hypotheekregels nodig voor senioren’

ANBO komt met dit pleidooi in een reactie op het ING-onderzoek waarin naar voren komt dat veel 50-plussers in de problemen dreigen te komen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. “Mensen blijven steeds langer zelfstandig wonen. Dat willen mensen, maar daar is ons zorg- en hulpstelsel ook op ingericht. Dan moet je ze wel een beetje helpen om hun woning daarvoor geschikt te maken. Ze met strenge regelgeving feitelijk vastzetten in hun huidige woning werkt tegengesteld”, aldus ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Tussenoplossing

Ze bepleit een tussenoplossing: een die ouderen meer speelruimte geeft zonder dat ze daarbij grote financiële risico’s lopen. Het is volgens de belangenorganisatie aan hypotheekverstrekkers en financiers om hier samen met DNB onderzoek naar te doen. Nu zijn de mogelijkheden om een woning te verbouwen of een nieuwe te kopen te beperkt, vindt de bond.

Huidige oplossingen voldoen niet, aldus ANBO. Een omkeerhypotheek, waarbij de woning dient als onderpand voor een lening, heeft als nadeel dat de rentelasten zo hoog zijn dat het opgebouwde vermogen snel ‘opgegeten’ wordt, meent de belangenclub.

Een ander huis kopen of gaan huren, vinden senioren meestal geen optie. Voor huur komen ze vaak in de private sector terecht door de overwaarde op hun huis. De woonlasten zijn dan hoger dan bij een koopwoning. Verhuizen kan volgens de ANBO vaak alleen als de overwaarde zo groot is dat een heel kleine hypotheek nodig is in verhouding tot de waarde van de nieuwe woning.

Blijverslening

Bestuurder Den Haan richt haar pijlen ook op gemeenten. Overwaarde kan niet gebruikt worden voor het aanpassen van de woning en een grote verbouwing mag niet uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) betaald worden. In sommige gemeenten kan dit wel met een zogenaamde blijverslening. “Ik snap werkelijk niet waarom gemeenten hun verantwoordelijkheid niet wat massaler nemen, en een blijverslening aanbieden. Mensen kunnen echt vast zitten in hun woning”, aldus Den Haan.

Reageer op dit artikel