nieuws

ING voorziet problemen met aflossingsvrije hypotheken ouderen

Financiële planning 7334

Veel 50-plussers zijn zich niet bewust dat bij het aangaan van een nieuwe hypotheek vooral wordt gekeken naar inkomen en niet naar overwaarde. Hierdoor zouden veel oude huiseigenaren in de problemen kunnen komen, waarschuwt ING.

ING voorziet problemen met aflossingsvrije hypotheken ouderen

“De meeste woningbezitters voelen zich heel comfortabel omdat ze een flinke overwaarde hebben. Ze wonen al lang in hun woning en hun hypotheek is relatief laag. Het is echter wel van belang dat er voldoende inkomen is op het moment dat de hypotheek verlengd moet worden”, zegt Wim Flikweert, manager wonen van ING. In het AD zegt hij woensdag dat ouderen zich hier niet van bewust zijn. Dat kan tot tegenvallers en problemen leiden, aldus Flikweert.

Pas laat in beweging

Uit de Woningmarktmonitor van ING blijkt dat 87% van de 200.000 ondervraagde woningeigenaren en huurders met een koopintenties zich geen zorgen maakt over hun hypotheek. Flikweert noemt dat “eigenaardig”, aangezien 76% niet zeker weet of ze blijven werken tot hun 67e en twee derde weet niet of ze het huidige inkomensniveau houden.

Woningbezoekers komen volgens ING pas vlak voor het verlopen van de looptijd van hun hypotheek in beweging. Hoe ouder men is, hoe minder belangrijk men het vindt om na 30 jaar te hebben afgelost. Mensen vertrouwen er volgens de bank op dat een hypotheekverstrekker wel een nieuwe lening financiert, want ze blijven uitgaan van lage maandlasten en een langer verblijf in hun eigen woning. Meer dan de helft van de 50-plussers woont al langer dan 20 jaar in hun huis en wil daar nog lang blijven wonen.

Kwart kent einde looptijd niet

Uit het onderzoek blijkt verder dat 25% van de woningbezitters niet precies weet wanneer de looptijd van hun hypotheek afloopt. Vier op de tien mensen weten niet wanneer de hypotheekrenteaftrek stopt. Ruim een derde (35%) is niet van plan enige actie te ondernemen voor het einde van de looptijd van de hypotheek. Ongeveer de helft bouwt vermogen op om af te lossen, binnen of buiten de hypotheek. Buiten de hypotheek gaat het om bedragen van onder de € 50.000 euro. Bijna de helft (48%) gaat ervan uit dat de hypotheek wel doorgezet kan worden.

Reageer op dit artikel