nieuws

Aegon voor 25% aandeelhouder van hypotheekverstrekker Dynamic Credit

Financiële planning 1709

Aegon voor 25% aandeelhouder van hypotheekverstrekker Dynamic Credit

Verzekeraar Aegon wordt voor 25% aandeelhouder van de Nederlandse vermogensbeheerder en hypotheekaanbieder Dynamic Credit. Dynamic Credit gebruikt de investering voor de uitbreiding van nieuwe kredietproducten zoals buy-to-let en mkb-leningen.

Aegon en Dynamic Credit hebben de transactie vandaag bekendgemaakt. Dynamic Credit heeft ongeveer 45 mensen in dienst en het bedrijf van oprichter Tonko Gast heeft meer dan €8 mrd onder beheer en circa 50.000 klanten. Hoeveel Aegon voor het belang betaalt is niet bekendgemaakt. Dynamic Credit richt zich op het geven en beheren van hypotheken en beheert deze voor grote institutionele beleggers en is hierdoor een concurrent van banken die in de opzet buitenspel worden gezet.

Doorgroeimogelijkheden

Oprichter Tonko Gast ziet doorgroeimogelijkheden in de markten voor mkb-leningen en buy-to-let. Buy-to-let houdt in dat vastgoed wordt gekocht om vervolgens te verhuren. Gast: “Onze technische capaciteiten en innovaties op het LoanClear platform, onze kennis van de markt en ons team van experts geven ons een unieke plek in de sector. Dit creëert een sterke basis voor verdere uitbreiding naar nieuwe markten en marktsegmenten. We zijn erg verheugd dat we Aegon mogen verwelkomen als aandeelhouder die ons zal steunen in onze groei.” Maarten Edixhoven, CEO Aegon voegt toe: “Aegon heeft een strategie waarbij we samenwerken met dynamische en sterke partijen die als change agents fungeren in de financiële sector. Wij zien Dynamic Credit als een frontrunner in data gedreven innovatie oplossingen in de leen markten.”

Geduchte concurrenten

Volgens COO Daan Potjer van Dynamic Credit versnelt de investering de doorgroeimogelijkheden. “Dit soort ontwikkelingen hadden we ook zelf kunnen financieren maar de markt ontwikkelt zich snel waardoor we graag snel er op acteren. In het eerste kwartaal van 2018 willen we starten met de nieuwe marketplace lending platforms gericht op buy-to-let en de mkb-leningen. Daar zal de komende maanden heel wat werk in zitten wat betreft het regelen van vergunningen, het opzetten van criteria en de contracten voor beleggers en naamontwikkeling van de labels.” Potjer heeft volgens eigen zeggen genoeg man in dienst om dit verder te kunnen ontwikkelen. “Maar we zijn ook op zoek naar nieuwe software-ontwikkelaars.”

Volgens het FD hebben verzekeraars als NN en Aegon en zogeheten regiepartijen als Dynamic Credit en Munt zich de afgelopen jaren op de hypotheekmarkt “ontpopt als geduchte concurrenten van banken.” Het FD meldt ook dat deze partijen een gezamenlijk marktaandeel hebben van ongeveer  15%. “Waar banken hypotheken en bedrijfsleningen financieren met onder meer spaargeld en kapitaalmarktfinanciering, daar moet Dynamic Credit toezeggingen hebben van beleggers voor financiering.”

Reageer op dit artikel