nieuws

Zorgpremies volgend jaar omhoog door onverwachte tegenvaller

Financiële planning 1736

Zorgpremies volgend jaar omhoog door onverwachte tegenvaller

De zorgpremie wordt volgend jaar verhoogd. Door een onverwachte tegenvaller van €400 miljoen is de verwachting dat de premie gemiddeld met €30 per jaar omhoog gaat. Topman Chris Oomen van verzekeraar DSW vertelde dit vanochtend in het Radio 1 Journaal.

Zorgverzekeraar DSW heeft geheel volgens traditie als eerste de premie voor de basisverzekering bekendgemaakt. Verzekeraars ontvangen geld via de premies en het zorgverzekeringsfonds. Werkgevers en de rijksoverheid vullen het zorgverzekeringsfonds. “De inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds zijn in 2016 lager uitgevallen. Dit heeft geleid tot een tegenvaller van 400 miljoen euro. Dit zal gecompenseerd moeten worden in de premie. Want onze reserves dalen hierdoor en we kunnen onze premies daarom niet laag houden”, zegt Oomen.

€ 2,50 meer per maand

NOS deed een snel rekensommetje en meldt dat de premiebetaler ongeveer € 2,50 meer per maand zal moeten betalen. Oomen sprak zich ook uit over andere mogelijke invloeden op de premie: “Er zijn ook nog andere factoren die invloed kunnen hebben op de premie, zoals de inflatie en wat er wel of niet in de pakketten blijft. Maar dat staat hier los van de onverwachte tegenvaller.” DSW hoopt in september de hoogte van de nieuwe premie bekend te kunnen maken.

Reageer op dit artikel