nieuws

Krapte dreigt nu ook op woningmarkt buiten de Randstad

Financiële planning 3128

Krapte dreigt nu ook op woningmarkt buiten de Randstad

Vooralsnog leek de krapte op de woningmarkt vooral een Randstedelijk verhaal, met Amsterdam als meest extreme voorbeeld. Ook buiten de grote steden in West-Nederland wordt het steeds lastiger om een betaalbare woning te vinden. Huurplatform Pararius constateert forse huurstijgingen in de provincie.

Na maanden van aanzienlijke huurprijsstijgingen in de vrije huursector lijken de huurprijzen in de Randstadprovincies te stagneren. Het afgelopen kwartaal stabiliseerden de gemiddelde huurprijzen in de vrije sector in onder andere Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Pararius-directeur Jasper de Groot: “In gebieden waar extreme prijzen gelden is het logisch dat de rek er op een gegeven moment uit is. Dan is het huurplafond bereikt.”

Almere koploper

Buiten de Randstad is echter het tegenovergestelde zichtbaar, zo blijkt uit het onderzoek van Pararius. In die provincies stegen de huurprijzen het afgelopen kwartaal gemiddeld twee keer zoveel als binnen de grenzen van de Randstad. Uitschieters zijn Almere (+23,5%) en Groningen (+17%).

Landelijke prijsontwikkeling

Landelijk gezien betaalden huurders voor een vrije sector huurwoning het afgelopen kwartaal gemiddeld 10% meer ten opzichte van een jaar eerder. In het eerste kwartaal van dit jaar was de prijsstijging ten opzichte van vorig jaar 9,9%; de landelijke prijsontwikkeling houdt dus gelijke tred.

Oude piek in 2007

Huurders betaalden gemiddeld €14,85 per vierkante meter per maand. Een recordbedrag in de afgelopen tien jaar: “Het is hoger dan de laatste piek die wij hebben gemeten”, zegt de Groot. In het tweede kwartaal van 2007 betaalden huurders een gemiddelde vierkante meterprijs van €14,68 per maand. Daarna daalden de huurprijzen snel. “Pas in 2012 kwam het omslagpunt en begonnen de prijzen weer langzaam op te lopen. In het eerste kwartaal van 2017 kwamen de prijzen met een vierkante meterprijs van €14,70 weer op het oude niveau, maar afgelopen kwartaal werd dat gemiddelde overstegen.”

Reageer op dit artikel