nieuws

Yellowtail: ‘Looptijd hypotheek kan voor starters naar 40 jaar’

Financiële planning 795

Yellowtail: ‘Looptijd hypotheek kan voor starters naar 40 jaar’

Een hypotheeklooptijd van 30 jaar in een periode waarin de pensioenleeftijd stijgt, is niet meer van deze tijd. Dat zegt Gert Vasse, directeur van fintech- en consultancybedrijf Yellowtail. Hij wil dat geldverstrekkers veel meer de persoonlijke situatie mee laten wegen in plaats van strikt vast te houden aan een maximum van 30 jaar. Voor starters kan de looptijd gerust naar 40 jaar. De pensioendatum zou voor die groep als plafond moeten worden aangehouden, aldus Vasse.

“Iemand van 25 jaar die zijn eerste huis koopt en misschien wel tot zijn 70ste moet werken, zou een looptijd van 40 jaar prima passen”, zegt Vasse. Een langere looptijd heeft volgens hem als belangrijkste voordeel dat het een dempend effect heeft op de maandlasten. “Met de stijgende woningprijzen en de rente die straks ook weer omhoog gaat, wordt een huis voor starters onbetaalbaar.”

Op maat

Een hypotheeklooptijd van 30 jaar noemt Vasse “achterhaald”. “Er zijn steeds meer data beschikbaar van huizenkopers. De looptijd moeten we af laten hangen van de individuele gezinssituatie. Hypotheken kunnen veel meer op maat worden gemaakt”, zegt de directeur. Hij wil af van de methodiek waarbij de woonquote bepaalt hoeveel iemand kan lenen. Vasse is overigens niet de enige die hiervoor pleit. Begin dit jaar opperde Hypotheekshop al ‘hypotheek 2.0’ waarbij een aflosperiode van 40 of zelfs 50 jaar mogelijk moest worden.

Renteaftrek

Vasse noemt de verwachte pensioendatum een mooi ijkpunt om te bepalen hoe lang een looptijd van een hypotheek voor starters mag zijn. Voor doorstromers zou naar andere passende oplossingen moeten worden gekeken. Volgens Vasse is het niet nodig om ook de fiscale termijn van de renteaftrek te verlengen als hypotheken een looptijd zouden krijgen van 40 jaar. “Het zou prettig zijn, maar dat kost veel geld. Als je de aftrek op 30 jaar houdt, maar wel de vrijheid geeft om in 40 jaar af te lossen, creëer je al veel ruimte.”

Kan binnen een jaar

De Yellowtail-directeur erkent dat er wel wat hobbels moeten worden genomen voor een langere looptijd mogelijk is. Hij noemt de normen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) die moeten worden aangepast, evenals de gedragscode die hypotheekverstrekkers onderling hebben gesloten. Ook moeten de funders berekenen welke impact een langere looptijd heeft op de risico’s die ze lopen.

“Die hobbels zijn te nemen als je een beetje consument-minded bent”, meent Vasse. “De regels zijn aan te passen, dat kan binnen een jaar.” Hij hoopt op een vooruitstrevende partij die ‘gewoon’ al hypotheken met een langere looptijd gaat aanbieden. “Dat helpt. Als iemand het voortouw neemt en daarmee succes heeft, volgen anderen vanzelf en worden de regels ook aangepast.”

Reageer op dit artikel