nieuws

Oud-directeur Ewout Henny (Conservatrix): ‘Op het eind voelde ik me net een geblinddoekte bokser in de ring’

Financiële planning 2221

Oud-directeur Ewout Henny (Conservatrix): ‘Op het eind voelde ik me net een geblinddoekte bokser in de ring’

“Op het eind voelde ik me net een geblinddoekte bokser in de ring”, zegt Ewout Henny in een interview dat gisteren door NRC Handelsblad is gepubliceerd. Henny is oud-directeur van levensverzekeraar Conservatrix. Conservatrix werd in mei onteigend door De Nederlandsche Bank (DNB) en voor €1 verkocht aan de Amerikaanse investeerder Eli Global.

In mei van dit jaar vond oud-directeur Ewout Henny dat zijn bedrijf Conservatrix werd “afgebouwd, uitgeknepen en kapot gemaakt”. Hij noemde de dag dat bekend werd dat levensverzekeraar Conservatrix werd overgenomen door Eli Global “een gitzwarte dag”. Volgens Henny was de overname van het bedrijf, dat zo’n 100.000 klanten had, onnodig en onrechtvaardig. Henny leidde het bedrijf jarenlang met zijn begin juli overleden broer Boudewijn.

Conservatrix verkocht sinds 2015 al geen nieuwe verzekeringen meer. De levensverzekeraar beheerde alleen nog de bestaande portefeuille. In mei gaf de rechtbank in Amsterdam toestemming voor aandelenoverdracht aan de Amerikaanse investeerder Eli Global. De Nederlandsche Bank had op deze aandelenoverdracht aangedrongen. Eli Global kocht Conservatrix voor een symbolisch bedrag van € 1 over maar heeft daarnaast wel € 88 miljoen garantievermogen in het bedrijf gestoken.

Verkocht voor ‘een habbekrats’

In NRC geeft Henny (72) aan dat hij zich gepakt voelt. Conservatrix is volgens hem verkocht voor “een habbekrats”. Amerika kent volgens hem “andere boekhoudregels waardoor Eli Global dankzij deze transactie meteen 100 miljoen op het eigen vermogen kan bijschrijven”. Volgens DNB beschikte Conservatrix over onvoldoende middelen om te kunnen voldoen aan de toekomstige verplichtingen “ten opzichte van de polishouders”, waarna DNB vervolgens overging tot gedwongen aandelenoverdracht. DNB heeft sinds de wijziging van de Wet financieel toezicht (Wft) in 2012 het recht om over te gaan tot een gedwongen aandelenoverdracht wanneer er sprake is van een “gevaarlijke ontwikkeling” van het eigen vermogen en de solvabiliteit (verhouding bezittingen en verzekeringsverplichtingen). Volgens DNB voldeed Conservatrix niet aan de solvabiliteitseisen. DNB spreekt van een daling in solvabiliteit van 400% naar 11% over de jaren 2006 tot en met 2015. DNB stelde dat met de nieuwe Europese rekenregels die solvabiliteit zelfs negatief werd.

‘Te vroeg en veel te rigide’

Henny meldt dat DNB binnen tijden van de kredietcrisis de nieuwe Europese rekenregels “te vroeg en véél te rigide toepaste”. De toezichthouder zou bovendien de redding van familiebedrijf Conservatrix hebben gefrustreerd omdat het sinds de ondergang van DSB van Dirk Scheringa “niet meer zulk sterk betrokken aandeelhouders in de financiële sector” wenst. De aandeelhouders van Conservatrix hadden volgens oud-directeur Henny tot het laatste moment en met alle middelen gevochten tegen de in hun ogen volkomen onnodige uitverkoop van hun bedrijf.

DGA-structuur

In het interview met NRC toont Henny een vertrouwelijke powerpointpresentatie van DNB uit 2013. In dat jaar is volgens de oud-directeur Conservatrix voor het eerst in Amsterdam opgeroepen om langs te komen. “Als belangrijk risico wordt hier geschreven: ‘De organisatie van Conservatrix heeft een DGA-structuur.’ Zo is er naar gekeken: u bent een familiebedrijf en dat hoort niet in de branche thuis. Ik denk dat ergens 2013 het besluit is genomen ‘het is klaar’. En dat men daar vervolgens tot 2017 over heeft gedaan.” Henny beweert verder in het interview dat DNB volgens hem minder spelers op de markt wil en een strategie voor consolidatie heeft ontwikkeld.

‘Solvabiliteit achteruit door DNB’

De oud-directeur vindt de wet “extreem rigide”. “Deze wet is gemaakt voor banken. Op veel plekken in Europa, zoals Duitsland en Frankrijk, geldt een dergelijke onteigeningswet ook niet voor verzekeraars. Verzekeraars zijn geen banken, terwijl het toezicht wel zo is ingericht. Banken hebben pinautomaten, die kunnen vandaag leeggetrokken worden. Daar bestaat het directe gevaar dat ze niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.” De solvabiliteit ging volgens hem achteruit door de DNB. “Dat komt doordat DNB steeds nieuwe regels invoerde, vaak ook tot verrassing van onze accountant. We hadden voldoende vet op de botten. Zelfs als de rente zo laag blijft als nu, hadden wij de komende zestig jaar nog alle betalingen kunnen voldoen. Dat blijkt ook uit twee externe onderzoeken die wij hebben laten uitvoeren.”

Geen fair traject

Henny schiet volgens het artikel in NRC vol wanneer er gevraagd wordt wat de uitkomst met hem doet. “Mijn broer en ik hebben veertig jaar in dit familiebedrijf gewerkt en alles gegeven om op een goede manier deel te nemen aan de maatschappij. Dat is nu helemaal weggeslagen. Eerst blijf je verdoofd achter met een gevoel van ‘goh, wat is er nu gebeurd’. Nu mis ik mijn broer en voel ik me vooral op een vreselijke manier gepakt. Dit is niet een fair traject geweest. Zo redeloos, zo harteloos. ‘Ze kunnen de schade bij de staat claimen’, schreef minister Dijsselbloem de Kamer. Alsof een dergelijke 10-jarige procedure met onvoorspelbare afloop het geleden verlies zal goedmaken.”

Ewout Henny was samen met zijn (onlangs overleden) broer Boudewijn jarenlang eigenaar van Conservatrix. Drie van hun ondernemingen – uitvaartverzekeraar Nuvema, onroerendgoedbedrijf Nijzoon en de Vlaamse uitvaartverzekeraar Hooghenraed – vallen buiten de overname door Eli Global. Ewout en Boudewijn Henny verkregen landelijke bekendheid in 1960 vanwege hun betrokkenheid bij de Baarnse Moordzaak. Ewout was toen 15 jaar, Boudewijn 17.

Reageer op dit artikel