nieuws

‘Online rekentools hypotheek zitten er vaak naast bij 55+’ers’

Financiële planning 441

Veel websites van banken, verzekeraars en hypotheekketens zitten er bij het berekenen van de maximale hypotheek voor 55+’ers vaak tienduizenden euro’s naast. Dat concludeert Vereniging Eigen Huis uit een eigen onderzoek naar 34 online rekentools voor hypotheken. De vereniging wil dat deze hypotheekaanbieders hun rekenmodules direct verbeteren. De resultaten van het onderzoek worden gedeeld met toezichthouder AFM.

‘Online rekentools hypotheek zitten er vaak naast bij 55+’ers’

Volgens Vereniging Eigen Huis krijgen ouderen met een pensioeninkomen soms hypotheekbedragen te zien die tot €40.000 onder de officiële leennormen liggen. Een nieuwe hypotheek afsluiten lijkt daarom voor deze groep onbereikbaarder dan dat dat in werkelijkheid is. Van de 34 onderzochte rekenmodules geven 20 een fout leenbedrag en 6 geven helemaal geen resultaat.

Bij werkende 55+’ers met een bescheiden pensioenopbouw gaat het juist de andere kant op fout. Op 26 websites krijgen zij veel te hoge hypotheken voorgeschoteld, met verschillen die kunnen oplopen tot €93.000. Slechts 4 online rekentools geven volgens Eigen Huis een juiste indicatie van het hypotheekbedrag.

‘Amateuristisch en misleidend’

Vereniging Eigen Huis wil dat hypotheekaanbieders hun tool direct verbeteren. De belangenvereniging raadt ouderen af om hypotheektools van banken en adviesketens te gebruiken waarbij niet naar leeftijd wordt gevraagd. “Het is amateuristisch en misleidend als professionele organisaties deze informatie niet gebruiken en daarmee mensen op het verkeerde been zetten” zegt Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis in een persbericht.

Reageer op dit artikel