nieuws

MoneyView: ‘Execution-only nauwelijks voordeliger dan hypotheek met advies’

Financiële planning 740

MoneyView: ‘Execution-only nauwelijks voordeliger dan hypotheek met advies’

Het kostenvoordeel van een execution-onlyhypotheek ten opzichte van een hypotheek met advies is “uiterst klein”, zo blijkt uit een onderzoek van MoneyView. In vier cases was het verschil over de hele looptijd van de eerste rentevaste periode niet meer dan €384. Vooral de breedte van het assortiment is bepalend voor de prijsstelling.

MoneyView onderzocht de impact van de aanvangskosten (advies-, bemiddelings- en distributiekosten) op de totale kosten van de hypotheek gedurende de eerste rentevaste periode, met als peildatum 1 juli 2017. In het onderzoek zijn vier cases doorgerekend: twee met NHG en twee met 101% marktwaarde zonder NHG, allebei 10 en 20 jaar rentevast. “De verschillen tussen de goedkoopste execution-only-oplossing en de goedkoopste oplossing met advies variëren van €92 tot €384 euro, gemeten over de duur van de rentevaste periode”, aldus MoneyView.

Breedte assortiment

MoneyView trekt hieruit de conclusie dat de competitieve hypotheekmarkt ertoe leidt dat de verschillen in totaalkosten tussen veel partijen niet groot zijn. Dit ondanks het feit  dat de advies- en bemiddelingskosten dan wel de distributiekosten aanzienlijk van elkaar kunnen verschillen. Doorslaggevend is de breedte van het assortiment waaruit gekozen kan worden. Aanbieders van monoproducten, zoals grootbanken en direct-writers, leggen het in het onderzoek bijna allemaal af tegen partijen met een brede keus aan hypotheekproducten.

Online intermediairs goedkoopst

Online intermediairs maken het volgens MoneyView de gevestigde spelers flink moeilijk. In de vier cases behoren veel online spelers die hun hypotheken met advies aan de man brengen tot de goedkoopste kanalen. Nog voordeliger kan de klant uit zijn bij een execution-onlyspeler die meerdere producten aanbiedt. Het kostenvoordeel is echter zeer klein ten opzichte van kanalen waarin wel wordt geadviseerd. Execution-only-aanbieders met slechts één product komen niet als voordeligste optie uit het onderzoek, ondanks dat deze partijen de laagste aanvangskosten kennen.

Reageer op dit artikel