nieuws

CFD en Odin vragen Dela, Monuta en Yarden kritisch te kijken naar execution only

Financiële planning 5632

CFD en Odin vragen Dela, Monuta en Yarden kritisch te kijken naar execution only

Edwin Herdink (CFD) en Jeffrey Leichel (stichting Odin) roepen drie grote uitvaartverzekeraars op de verkoop via ‘execution only’ kritisch tegen het licht te houden. Dat schrijven de twee in een brief aan Dela, Monuta en Yarden. Ook willen Herdink en Leichel dat de drie verzekeraars de rol van het onafhankelijk advies beter onder de aandacht brengen.

“Graag willen wij u vragen de execution only verkoop en de presentatie van onafhankelijk advies kritisch tegen het licht te houden. Wij denken dat de voorlichting aan consumenten veel beter kan en dat de samenwerking met het onafhankelijke intermediair een betere plek verdient op de diverse websites. Dat het ook echt anders kan bewijst bijvoorbeeld een uitvaartverzekeraar als Ardanta”, schrijven Herdink en Leichel aan Dela, Monuta en Yarden. Wat Ardanta in hun ogen wel goed doet, vermelden ze niet.

Zeer sterke productsturing

De brief van de Commissie Financiële Dienstverlening en stichting Odin volgt op het de publicatie van het boek Provisie 2.0 waarin de twee voorzitters hard uithalen richting uitvaartverzekeraars. De zes belangrijkste conclusies uit hun boek over de vergelijking van uitvaartverzekeringen zetten Herdink en Leichel in hun brief van een A4’tje op een rijtje:

  1. Er is sprake van zeer sterke productsturing.
  2. Er is bij Monuta en Dela een opvallend premieverschil tussen natura verzekeringen en geldverzekeringen, zonder dat duidelijk wordt waarom dit premieverschil bestaat. Het feit dat Yarden een dergelijk premieverschil niet kent, maakt het premieverschil nog onduidelijker.
  3. Er wordt structureel gestuurd op verkoop van producten met de langste looptijd, zonder dat inzicht wordt gegeven in de totaal te betalen premie van verschillende looptijden.
  4. Er is nauwelijks of geen aandacht voor de (toegevoegde) waarde van onafhankelijk advies, terwijl verzekeraars deze toegevoegde waarde openlijk erkennen en ook aangeven een goede relatie te willen onderhouden met onafhankelijke adviseurs.
  5. Er wordt in de rekenmodules geen rekening gehouden met bestaande verzekeringen of eigen vermogen van klanten, waardoor oververzekering op de loer ligt.
  6. Er zijn tussen verzekeraars onderling onverklaarbare verschillen in de bemiddelingskosten die in rekening worden gebracht.

In gesprek

CFD en Odin hopen dat uitvaartverzekeraars in gesprek willen over hoe de verkoop via de eigen website en de voorlichting aan consumenten zouden kunnen worden aangepast. Kort na het verschijnen van het boek Provisie 2.0 liet Monuta in een reactie al weten graag met Herdink en Leichel in gesprek te gaan. Een woordvoerder zei open te staan voor suggesties hoe producten duidelijker en transparanter kunnen worden aangeboden.

Reageer op dit artikel