nieuws

NVHP komt met modeltekst voor aflossingsvrije hypotheek

Financiële planning 1197

NVHP komt met modeltekst voor aflossingsvrije hypotheek

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) heeft haar leden voorzien van een modeltekst die zij kunnen gebruiken om met klanten te communiceren over het onderwerp “aflossingsvrije hypotheek”. Directe aanleiding voor deze modeltekst zijn de berichten in de media over de zorgen die onder meer de AFM en DNB hebben over het hoge aantal – meer dan 1 miljoen – aflossingsvrije hypotheken.

De NVHP heeft in deze modeltekst prominent de afbeelding ‘Keep calm and get advice” opgenomen. In de tekst zelf brengt de vereniging enige nuancering aan bij de gedachte dat elke aflossingsvrije hypotheek ook per definitie een probleem zou zijn. De NVHP wijst er bijvoorbeeld op dat bij het aantal van meer dan 1 miljoen aflossingsvrije hypotheken geen rekening wordt gehouden met consumenten die, los van de hypotheek, vermogensopbouwproducten hebben afgesloten om de hypotheek op het eind van de looptijd af te lossen. Ook wordt er volgens de vereniging geen rekening gehouden met hypotheken waarbij de restschuld (substantieel) lager is dan de waarde van de woning.

Passende oplossing

De NVHP roept via deze modeltekst de consumenten op om vooral advies van een Erkend Hypothecair Planner in te winnen, alvorens actie te nemen met betrekking tot hun aflossingsvrije hypotheek. “Niet voor elke consument is namelijk het alsnog starten van het van aflossen op een bestaande aflossingsvrije hypotheek de meest passende oplossing om na het eind van de looptijd van deze aflossingsvrije hypotheek de woonlasten betaalbaar te houden.”

Reageer op dit artikel