nieuws

Nobelprijs-econoom omarmt omgekeerde hypotheek als pensioenpot

Financiële planning 3024

Nobelprijs-econoom omarmt omgekeerde hypotheek als pensioenpot

Hoogleraar economie en voormalig Nobelprijswinnaar Robert Merton heeft zich gebogen over het oplossen van de pensioentekorten die wereldwijd dreigen. Hij ziet de omgekeerde hypotheek als een belangrijke sleutel: “Met zo’n lening kan een gepensioneerde een deel van de waarde van zijn huis verzilveren, er tot het einde van zijn leven blijven wonen en zijn levensstandaard op peil houden”, zegt Merton in het FD.

Merton sprak maandag bij een bijeenkomst voor pensioenfondsen en verzekeraars van Achmea Investment Management. Nabestaanden krijgen in zijn plan een ‘call-optie’ op de woning: het recht om het ouderlijk huis voor het geleende bedrag plus rente te kopen. De econoom denkt dat de omgekeerde hypotheek een makkelijke optie is, omdat het gedrag van de klant er niet voor hoeft te veranderen. “Dat is enorm! Je spaart op dezelfde manier als je ouders en je grootouders. Vervolgens heb je met de omgekeerde hypotheek een instrument waarmee je meer uit die spaarpot, lees je koophuis, kunt halen.” Merton denkt dat banken daarin geen rol gaan spelen omdat de LTV-ratio van de lening veel te hoog wordt. Maar hij verwacht wel dat de omgekeerde hypotheek een aantrekkelijke optie is voor vermogensbeheerders en beleggers. Het FD stelt dat de constructie voorlopig wordt gedwarsboomd door de regelgeving, waardoor de rente niet aftrekbaar is.

Van aflossingsvrij naar annuïteit

Er denken meer partijen na over hypotheken en de oudedag. Makelaarsvereniging NVM kijkt naar aflossingsvrije hypotheken en het vervallen van de hypotheekrenteaftrek na 30 jaar. Daarmee krijgen in 2031 de eerste huiseigenaren te maken. “Dit wordt een koude douche”, aldus de NVM, die denkt dat vooral het hogere inkomenssegment daarmee te maken krijgt: “Heeft men tot 2030 in de hoogste belastingschijf reeds te maken met een jaarlijks oplopende korting op de hypotheekrenteaftrek, in 2031 wordt de aftrek dan direct teruggedraaid naar 0. En dat is de situatie dat er nog een nieuwe financiering door de bank is verstrekt. Het kan ook zijn dat tegen die tijd door de aangescherpte regelgeving op het vlak van LTI en mogelijke teruggang in inkomen door pensionering, de eertijds afgesloten hypothecaire hoofdsom buiten bereik is komen te liggen.”
Het nu al laten overvloeien van de aflossingsvrije lening in een annuïteitenhypotheek is volgens de NVM een oplossing: “Met de huidige lage rente blijft er voldoende budget over ook een stukje af te gaan lossen de komende jaren. Oftewel de maandlasten blijven gelijk (of verminderen wellicht zelfs) en er wordt direct afgelost.”

Reageer op dit artikel