nieuws

Kosten voor kinderen telden niet voor creditcardreus ICS

Financiële planning 1803

Kosten voor kinderen telden niet voor creditcardreus ICS

ICS, in Nederland uitgever van de creditcards van Visa en Mastercard, heeft van de AFM een boete van € 2,4 miljoen opgelegd gekregen voor overkreditering. Volgens de toezichthouder heeft ICS in de periode juni 2012 tot maart 2015 meer krediet verstrekt dan verantwoord was. Zo hield het bedrijf bij het bepalen van de kredietruimte geen rekening met de kosten die verbonden zijn aan opgroeiende kinderen. ICS trok al eerder het boetekleed aan.

ICS is een zelfstandig dochterbedrijf van ABN Amro met een bankvergunning van De Nederlandsche Bank (DNB). ICS verzorgt al meer dan 25 jaar de uitgifte, promotie, administratie en transactieverwerking van creditcards van Visa en Mastercard.  In de Benelux zijn er inmiddels zo’n 3,5 miljoen mensen met een door ICS uitgegeven creditcard. Ook heeft ICS vergunningen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor het aanbieden van krediet- en spaarrekeningen en het bemiddelen in verzekeringen.

Gespreid betalen faciliteit

ICS ging volgens de AFM de fout in met haar creditcards die beschikken over een ‘Gespreid Betalen Faciliteit’, een vorm van doorlopend krediet. De toezichthouder ontving meldingen van klanten van ICS die opnieuw inkomensgegevens moesten verstrekken, waarna bleek dat hun inkomen ontoereikend was voor de eerder aan hen toegekende kredietlimiet.

Kosten voor kinderen

De AFM is vervolgens een onderzoek gestart bij ICS. In 26 van de 29 onderzochte dossier heeft de AFM overkreditering vastgesteld. Klanten van ICS mochten 15% meer betalingen met een creditcard doen dan volgens de kredietlimiet was toegestaan. Ook hield ICS bij de vaststelling van de kredietruimte ten onrechte geen rekening met eventuele kosten voor kinderen van de klant.

Compensatieregeling

De toezichthouder houdt bij hoogte van de boete rekening met de ernst van de boete en de verwijtbaarheid. Tegelijkertijd is de AFM ook niet blind voor het feit dat de creditcardverstrekker ruimhartig het boetekleed heeft aangetrokken. ICS kwam met een regeling voor gedupeerde kaarthouders te compenseren en heeft daarvoor een bedrag van circa €47.000.000 gereserveerd. Het bedrijf stelde eerder al zelf iedereen te gaan benaderen die voor compensatie in aanmerking komt. Dit gaat volgens ICS meerdere maanden in beslag nemen.

Reageer op dit artikel