nieuws

Klager in zaak ‘eerste kosten’ procedeert ook tegen tussenpersoon

Financiële planning 5027

Klager in zaak ‘eerste kosten’ procedeert ook tegen tussenpersoon

Mogelijk is niet alleen Nationale-Nederlanden schadeplichtig in de zaak over de zogenoemde ‘eerste kosten’ waarin Kifid vandaag uitspraak deed. Er loopt ook een procedure tegen de tussenpersoon.

Kifid-woordvoerder Marie-Christine Reusken bevestigt: “De consument heeft nog een procedure bij Kifid lopen tegen de tussenpersoon voor zijn volledige schade. Wanneer de uitspraak in die zaak komt, is nog niet te zeggen.”

Bijrol

De tussenpersoon speelt in de uitspraak die vandaag is gepubliceerd een bijrol. Nationale-Nederlanden voert bijvoorbeeld vergeefs aan dat de tussenpersoon wel degelijk bekend was met de eerste kosten. De Commissie van Beroep zegt daarover: “Het gaat er niet om of de tussenpersoon wist wat eerste kosten waren en of die kennis aan Belanghebbende (de consument) moet worden toegerekend, maar of op grond van verklaringen en gedragingen van Verzekeraar jegens Belanghebbende kan worden aangenomen dat Verzekeraar jegens Belanghebbende had bedongen dat eerste kosten in rekening mochten worden gebracht.”

Niet hoger, wel lager

Woordvoerder Reusken wijst er op dat voor de consument in de klachtzaak tegen NN de schadevergoeding niet hoger uit kan vallen dan de Geschillencommissie vorig jaar heeft toegekend, maar wel lager. “Dit komt omdat de consument in deze geen hoger beroep heeft ingesteld, maar Nationale-Nederlanden wel.”

De Geschillencommissie oordeelde dat voor de berekening van de schade moet worden uitgegaan van een fictief rendement van 13 procent. De Commissie van Beroep heeft een streep door die berekening gezet en gaat in een einduitspraak de schade nader bepalen.

Reageer op dit artikel