nieuws

Verversing hypotheekportefeuille drukt rentemarges en daarmee winst banken

Financiële planning 848

Verversing hypotheekportefeuille drukt rentemarges en daarmee winst banken

De vervanging van oude hypotheekportefeuilles met relatief hoge rentemarges door nieuwe hypotheken met lagere marges beperkt de winstontwikkeling van banken de komende jaren. De burtomarge op hypotheken ligt op het laagste niveau sinds 2009.

Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB) in het eigen DNBulletin. Volgens DNB zijn Nederlandse banken afhankelijker van het rentebedrijf dan andere banken in de eurozone. Dat kom onder andere door de verstrekking van hypotheken aan particulieren, die gefinancierd wordt door spaargeld en aantrekkingen in de kapitaalmarkt. Nederlandse banken zijn daardoor extra gevoelig voor rentebewegingen.

Duur spaargeld en minder bespaarmogelijkheden

Uit onderzoek van DNB blijkt dat de netto rente-inkomsten van banken de laatste jaren op peil konden blijven door verschuivingen naar kredietverlening waar hogere marges behaald kunnen worden, bijvoorbeeld aan het (grotere) bedrijfsleven. Ook konden ze lage rentes op leningen compenseren door minder rente te betalen op spaargeld. Ook konden ze op overige kosten besparen. De ruimte om vanuit kostenbesparingen winstontwikkeling op peil te houden is gekrompen, aldus DNB. En doordat banken op de kapitaalmarkt negatieve rentes betalen, is particulier spaargeld nu ook relatief duur.

Brutomarges rond 1,5%

Blijft over de hypotheekportefeuille, maar daarover is DNB voor komende jaren somber. Er is grote concurrentie van verzekeraars en pensioenfondsen die met lage rentemarges de markt willen veroveren. De brutomarge op nieuwe hypotheken ligt nu rond de 1,5%. Dat is het laagste niveau sinds eind 2009. Tussen begin 2010 en eind 2015 bevond de brutomarge zich steeds tussen 2% en 3%.

Door de spreiding van de hypothekenportefeuilles over verschillende resterende rentevastperioden, werken deze lagere rentemarges op nieuwe hypotheken niet zo snel door in de totale rentemarge, schrijft DNB. Maar vervroegde aflossingen – voor consumenten aantrekkelijk door de lage rente – en het oversluiten van hypotheken met een hoge rente naar een veel lagere versnellen wel de daling van de rentemarges en daarmee de beperkte winstmogelijkheden.

Reageer op dit artikel