nieuws

Vertrouwelijke documenten onthullen: VVD-voorzitter Keizer werkte niet mee

Financiële planning 7345

Vertrouwelijke documenten onthullen: VVD-voorzitter Keizer werkte niet mee

Platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money heeft vertrouwelijke documenten in handen gekregen over de rol van VVD-voorzitter Henry Keizer bij crematiebedrijf De Facultatieve. Keizers vriendin zou een onterechte claim van tonnen hebben ingediend.

Uit de documenten maakt Follow the Money op dat VVD-voorzitter Henry Keizer in de eerste twee jaren bij crematiebedrijf De Facultatieve niet meewerkte aan de eisen van toezichthouder de Verzekeringskamer. De toezichthouder vroeg hem gegevens aan te leveren waarop Keizer geen gehoor gaf. Keizer zou in 2012 samen met zakenpartners voor een veel te lage prijs de uitvaartonderneming De Facultatieve hebben gekocht. De integriteitscommissie van de VVD doet onderzoek naar de zaak. Keizer heeft voor de duur van dat onderzoek zijn taken als partijvoorzitter neergelegd.

Verrijking vriendin

Follow the Money concludeert dit uit een brief die onderdeel was van een serie meldingen over het gedrag van Keizer aan de raad van commissarissen. Een klokkenluider maakte melding van een claim ter waarde van honderdduizenden guldens die Keizers toenmalige vriendin en huidige vrouw Gabriele Neglein onterecht zou hebben ingediend. Dit was voor een andere klokkenluider aanleiding om naar de raad van commissarissen te stappen.

Loek Hermans

Daarnaast heeft Follow the Money ook geopenbaard dat Loek Hermans al in 1998 commissaris werd bij de Facultatieve terwijl de VVD-voorzitter steeds heeft beweerd dat Hermans pas in 2006 toetrad.

Accountant EY kwalijke rol

Het ANP meldt in een persbericht van vandaag dat een accountant van EY een kwalijke rol heeft gespeeld in de affaire rondom de VVD-voorzitter. Voorzitter Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) heeft eerder op de dag laten weten dat hij een tuchtklacht heeft ingediend bij de Accountantskamer. Volgens Lakeman heeft EY meegewerkt aan de dubieuze deal door jaarrekeningen goed te keuren waarin de financiële situatie van De Facultatieve veel slechter werd voorgesteld dan die in werkelijkheid was. Daardoor kreeg de opvallend lage verkoopprijs ,,een schijn van redelijkheid”. De accountant zou daarvoor geschorst moeten worden, vindt Lakeman.

In een eerder bericht werd duidelijk dat voormalig directeur Hans de Zoete van Facultatieve Verzekeringen één van de klokkenluiders is in de zaak over VVD-voorzitter Henry de Keizer en diens overname van De Facultatieve in 2012.

 

Reageer op dit artikel