nieuws

Stijging zorgkosten voor werkgevers neemt af in Nederland

Financiële planning 470

Stijging zorgkosten voor werkgevers neemt af in Nederland

Zorgverzekeraars in Nederland verwachten voor 2017 een stijging van 3 procent van de zorgkosten voor werkgevers. In 2016 was dit nog 5 procent en in 2015 lag dit op 7 procent. Dit terwijl de kostenstijging wereldwijd naar verwachting voorlopig blijft toenemen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘2017 Global Medical Trends Survey’ onder zorgverzekeraars dat is uitgevoerd door adviesbureau Willis Towers Watson.

De belangrijkste kostendrijvers volgens zorgverzekeraars zijn de hoge kosten van klinische en poliklinische medische zorg, overmatig voorschrijven van zorg en de toenemende kosten van geavanceerde medische technologie.

Wereldwijd verwachten zorgverzekeraars dit jaar een kostenstijging van 7,8 procent. In 2016 was dat nog 7,3 procent. Het onderzoek toont daarnaast aan dat de kosten in bijna alle regio’s toenemen. De zorgkosten stijgen het minst hard in Europa.

Medische kosten inperken

Lex Moerings, Head of Health & Benefits bij Willis Towers Watson: “Het inperken van medische kosten is zonder twijfel een topprioriteit van zorgverzekeraars wereldwijd. In de meeste regio’s wordt vooruitgang geboekt om kosten te stabiliseren. Toch heeft de meerderheid van zorgverzekeraars moeite om de kosten in te perken. Dit komt niet door een gebrek aan inspanning of innovatie. Er zijn juist meer verzekeraars die zowel traditionele als innovatieve manieren implementeren om kostenstijgingen terug te dringen.”

Werkstress

Zorgverzekeraars hebben meer aandacht voor het feit dat werkstress blijft toenemen. Wereldwijd vergoedt 61 procent van zorgverzekeraars behandelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg en tegen werkstress als onderdeel van hun basispakket.

Reageer op dit artikel