nieuws

Lakeman doet aangifte wegens oplichting tegen VVD-voorzitter Keizer

Financiële planning 4115

Lakeman doet aangifte wegens oplichting tegen VVD-voorzitter Keizer

VVD-voorzitter Henry Keizer komt voor steeds hetere vuren te staan. Gisteren meldde EenVandaag dat Pieter Lakeman aangifte tegen de voorzitter heeft gedaan wegens oplichting bij crematiebedrijf De Facultatieve.

Eerder deze maand kreeg het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money vertrouwelijke documenten in handen over de rol van VVD-voorzitter bij De Facultatieve. Keizers vriendin zou een onterechte claim van tonnen hebben ingediend. In de aangiftebrief die EenVandaag in handen wist te krijgen valt te lezen dat Lakeman namens de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) aangifte doet tegen vijf bestuursleden, waaronder Keizer, van de Koninklijke Vereniging van Facultatieve Crematie, die circa € 25 miljoen waard was en voor € 30.000 aan de vier bestuursleden van de Beheermaatschappij zijn verkocht.

Accountant EY kwalijke rol

Het ANP meldde vorige week dat een accountant van EY een kwalijke rol heeft gespeeld in de affaire rondom de VVD-voorzitter. Voorzitter Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) had eerder op die dag laten weten dat hij een tuchtklacht heeft ingediend bij de Accountantskamer. Volgens Lakeman heeft EY meegewerkt aan de dubieuze deal door jaarrekeningen goed te keuren waarin de financiële situatie van De Facultatieve veel slechter werd voorgesteld dan die in werkelijkheid was. Daardoor kreeg de opvallend lage verkoopprijs “een schijn van redelijkheid”. De accountant zou daarvoor geschorst moeten worden, vindt Lakeman.

Financieel activist

Lakeman wordt gezien als financieel activist, hij zegt aanwijzingen te hebben dat Keizer De Facultatieve voor miljoenen euro’s heeft opgelicht. Lakeman is onder andere bekend van zijn strijd tegen de voormalige DSB. In juli 2016 dagvaardde Lakeman ook de Deutsche Bank wegens rentederivaten. Lakeman deed dit namens de Stichting Swapschade. Volgens de stichting waren aan klanten die Deutsche Bank van ABN Amro had overgenomen geen rentecaps geadviseerd en zelfs niet aangeboden. Lakeman: “Bij de verkoop van de renteswaps aan vooral mkb-bedrijven kwamen de rentecaps niet eens ter sprake. Door de verkochte renteswaps kon DB profiteren van de rentedaling. Als de bank rentecaps had verkocht, zou de klant hebben geprofiteerd.” Ook op DNB heeft de financieel activist kritiek. Volgens Lakeman schort er nog steeds van alles aan de manier waarop De Nederlandsche Bank (DNB) haar bevoegdheden inzet bij het toezicht op verzekeraars en pensioenfondsen.

 

Reageer op dit artikel