nieuws

Aangifte Lakeman blijkt brug te ver voor VVD-preses Keizer

Financiële planning 1536

Aangifte Lakeman blijkt brug te ver voor VVD-preses Keizer

Amper een dag nadat Pieter Lakeman aangifte tegen hem deed, trekt Henry Keizer zijn conclusies. Keizer legt per direct zijn voorzitterschap van de VVD neer en stelt zich te gaan concentreren op het weerleggen van de “stroom van onware beschuldigingen en insinuaties”. Het voorzitterschap van Keizer kwam ter discussie nadat platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money berichtte dat Keizer in 2012 uitvaartbedrijf De Facultatieve voor een appel en een ei zou hebben gekocht.

Keizer neemt zijn besluit kort voor het congres van de VVD aankomende weekend waarbij ook over het verlengen van zijn voorzitterschap zou worden gestemd. Er dreigde volgens hem een onwenselijke situatie te ontstaan doordat hij statutair benoemd was voor een nieuwe termijn, maar vanwege de ophef over De Facultatieve zijn functie al tijdelijk had neergelegd. “Onze partij heeft een voorzitter nodig die zich volledig kan inzetten en concentreren op de uitoefening van zijn taak”, aldus Keizer in zijn afscheidsbrief.

Gewezen taxichauffeur

De bal kwam enkele weken geleden aan het rollen nadat Follow the Money onthulde dat Keizer, een gewezen taxichauffeur uit Amsterdam, uitvaartbedrijf Facultatieve met twee zakenpartners voor € 12,5 mln had gekocht hoewel het op dat moment €31,5 mln waard zou zijn geweest. Vrijwel de hele aankoopsom zou bovendien zijn betaald met geld dat toebehoorde aan de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie. Keizer en diens zakenpartners zouden slechts € 30.000 eigen geld in het bedrijf hebben gestoken.

Facultatieve verzekeringen

De bron van de onthulling bleek voormalig directeur Hans de Zoete van Facultatieve Verzekeringen. Dit bedrijfsonderdeel werd een jaar na de overname van Facultatieve door Keizer c.s. verkocht aan ASR. Zoete trok eind jaren 90 al aan de bel bij de raad van commissarissen van De Facultatieve, enkele jaren nadat Keizer bij het bedrijf was binnengekomen en het bedrijf volgens Zoete helemaal naar zijn hand aan het zetten was. Zo zou Keizer het New Yorkse bedrijf van zijn vrouw voor tonnen hebben ingehuurd voor diensten die nooit werden geleverd.

Aangifte en tuchtklacht

Gisteren deed financieel activist Pieter Lakeman aangifte tegen Keizer en vier medebestuursleden van De Facultatieve. Een week eerder had hij al een tuchtklacht ingediend tegen een accountant van EY die de jaarrekeningen voorafgaande aan de verkoop van de Facultatieve zou hebben goedgekeurd en waarin de waarde van het crematieconcern veel te laag zou zijn vastgesteld

Reageer op dit artikel