nieuws

Woningmarktmonitor ABN Amro: ‘Verschuiving van kopers- naar verkopersmarkt’

Financiële planning 1090

Woningmarktmonitor ABN Amro: ‘Verschuiving van kopers- naar verkopersmarkt’

Het aantal woningverkopen neemt iets harder toe dan verwacht en de prijzen stijgen dit jaar met 5%. Toch is ABN Amro huiverig om de verwachtingen naar boven bij te stellen. De bank constateert een verschuiving van een kopers- naar een verkopersmarkt. Samen met een te verwachten stijging van de hypotheekrente, tempert dit het woningmarktsentiment, denken de analisten.

Het aantal transactie stijgt volgens de Woningmarktmonitor van ABN Amro naar 222.000 op jaarbasis, het hoogste aantal ooit. Bovendien profiteert nu het hele land, waar eerde dit jaar vooral de woningverkopen in Utrecht en Noord-Holland toenamen. Ook de prijzen zitten in de lift. Inmiddels liggen de huizenprijzen 15% hoger dan tijdens het dieptepunt van de crisis in 2013.

Dalend woningaanbod, stijgende rente

Door het hoge aantal verkopen, daalt het woningaanbod. Kopers hebben daardoor minder keus en moeten sneller beslissen, schrijft ABN Amro. In maart stonden 113.000 huizen te koop, een jaar eerder in dezelfde maand waren dat er 148.000. “Dit wijst op een verschuiving van een kopers- naar een verkopersmarkt. Hier komt bij dat de kans toeneemt dat de hypotheekrente niet langer daalt, maar begint te stijgen. Het krappe aanbod en het vooruitzicht van een op termijn mogelijk hogere rente temperen het  woningmarktsentiment.”

Het vertrouwen in de woningmarkt is overigens nog steeds hoog, maar volgens ABN Amro daalt die de laatste maanden wel. “De recente afname van de vertrouwensindicator komt door het groeiende besef bij huizenkopers dat de hypotheekrente op termijn weer kan stijgen nu de Amerikaanse centrale bank de rente verhoogt en de ECB voorzichtig voorsorteert op een minder ruim monetair beleid.” De bank gaat ervan uit dat de hypotheekrente in de tweede helft van 2017 stijgt.

Meer aflossers

ABN Amro verwacht ook dat de interesse om af te lossen dit jaar verder zou kunnen toenemen. “De belastingvrijstelling op schenkingen is immers verruimd. Daarnaast zijn de fiscale regels voor aflossen op spaar- en beleggingshypotheken versoepeld. Huishoudens hoeven niet langer vijftien tot twintig jaar premie in te leggen voordat zij hun opgebouwde spaar- en beleggingstegoeden belastingvrij kunnen opnemen. Vanaf 1 april mogen zij deze tegoeden gebruiken om hun oude spaar/beleggingshypotheek af te lossen, ongeacht hoe lang zij premie inleggen.”

Reageer op dit artikel