nieuws

Oud-directeur Facultatieve Verzekeringen is kiezel in schoen VVD-voorzitter Keizer

Financiële planning 6265

Oud-directeur Facultatieve Verzekeringen is kiezel in schoen VVD-voorzitter Keizer

Voormalig directeur Hans de Zoete van Facultatieve Verzekeringen is de klokkenluider in de zaak over VVD-voorzitter Henry Keizer en diens overname van Facultatieve in 2012. Dit schrijft Follow the Money (FTM) vandaag in een publicatie over de zaak. Keizer zou de zaak ver beneden de marktwaarde hebben overgenomen en daarnaast zijn vrouw tonnen hebben betaald voor nooit uitgevoerde werkzaamheden voor Facultatieve.

In 2012 koopt Keizer het Haagse uitvaartbedrijf Facultatieve met twee zakenpartners voor € 12,5 miljoen, hoewel het volgens accountant EY op dat moment 31,5 miljoen waard is. Vrijwel de hele aankoopsom wordt bovendien betaald met dividend dat volgens FTM toebehoorde aan de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie.

Verkoop verzekeringen aan ASR

Volgens FTM hebben Keizer en zijn zakenpartners het resterende bedrag (€ 500.000) betaald met een lening en investeerden ze slechts € 30.000 eigen geld in het bedrijf. Een schijntje, aangezien het verzekeringsdeel een jaar later al werd verkocht aan ASR. Op dat moment ging het om 70.000 uitvaartpolissen met een verzekerde waarde van € 100 miljoen.

Ogen zo groot als schoteltjes

Twaalf jaar eerder stapte Keizer als adviseur binnen bij Facultatieve, althans bij dochteronderneming Van Stolkenburgh, specialist in luxe uitvaarten. Hans de Zoete, die jaren voor de verkoop van het verzekeringsbedrijf al opstapte bij Facultatieve, stelt tegenover FTM dat hij zich de entree van Keizer nog levendig kan herinneren. “Met ogen zo groot als schoteltjes keek hij naar de omvang van de balans. ‘150 miljoen gulden! Zo!’, vertelt De Zoete. Ik hoor het hem nog zeggen.”

Eigenlijke naam Hennie

Volgens De Zoete wist Keizer, een gewezen taxichauffeur uit Amsterdam die volgens oud-medewerkers van Facultatieve eigenlijk Hennie Keizer heet, het bedrijf in no time naar zijn hand te zetten en werden mensen die hem dwarszaten eruit gemanoeuvreerd. Daarnaast huurt Keizer het New Yorkse bedrijf van zijn vrouw in om werkzaamheden te verrichten voor Facultatieve. Er werd volgens FTM 500.000 gulden gedeclareerd voor niet verrichte werkzaamheden. De Zoete trok eind jaren 90 al aan de bel over het gedrag van Keizer maar er gebeurde niets met diens klachten, volgens De Zoete omdat deze gremia inmiddels al werden bevolkt door “slaafse en meegaande mensen”

Lid formatieteam Rutte

Keizer, sinds 2014 voorzitter van de VVD en onderdeel van het formatieteam van premier Rutte, ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. Vanmorgen organiseerde hij een persconferentie om zijn kant van het verhaal uit de doeken te doen. Daarbij waren FTM en omroep PowNed niet welkom. Keizer betwist onder meer dat de waarde van Facultatieve daadwerkelijk zo hoog was als EY beweert en stelt dat er ook sprake was van een schuldpositie die de nieuwe eigenaren hebben overgenomen.

Reageer op dit artikel