nieuws

Minister: ‘Ik kan kredietaanbieders niet dwingen ook boeterente van voor 14 juli 2016 te compenseren’

Financiële planning 726

Consumenten die menen dat ze voor 14 juli 2016 te veel boeterente hebben betaald, kunnen dit laten toetsen bij het Kifid of de rechter. Kredietaanbieders mogen uit eigen beweging ook deze hypotheekklanten compenseren, maar minister Jeroen Dijsselbloem gaat ze daar niet toe dwingen. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van PvdA’er Henk Nijboer.

Minister: ‘Ik kan kredietaanbieders niet dwingen ook boeterente van voor 14 juli 2016 te compenseren’

“Het staat kredietaanbieders uiteraard vrij om gehoor te geven aan de oproep van onder andere Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond om ook klanten te compenseren die voor 14 juli 2016 extra hebben afgelost op hun hypotheek, maar ik kan de kredietaanbieders hier niet toe dwingen”, schrijft minister Jeroen Dijsselbloem in antwoord op Kamervragen van Henk Nijboer (PvdA).

Nijboer wilde van de minister onder andere weten wat hij ervan vindt dat te veel betaalde boeterente van voor 2016 niet wordt terugbetaald. “Vervroegde aflossingen van vóór 14 juli 2016 vallen niet onder reikwijdte van de implementatie van de Mortgage Credit Directive. Indien een consument van mening is dat er indertijd teveel vergoeding in rekening is gebracht, zal dit door het Kifid of de rechter moeten worden getoetst aan de hand van de hypotheekvoorwaarden, de gedragscode hypothecaire financieringen (GHF) en de toen geldende bepalingen uit het Bgfo en het Burgerlijk Wetboek (BW)”, aldus de minister.

Naheffing Belastingdienst

Dijsselbloem kondigde ook aan dat de Belastingdienst met een naheffing komt voor hypotheekklanten die een vergoeding krijgen voor te veel betaalde boeterente. “Consumenten die op of na 14 juli 2016 (deels) vervroegd hebben afgelost, hebben mogelijk een te hoge vergoeding aan hun kredietverstrekker betaald. Consumenten die tussen 14 juli 2016 en 31 december 2016 een te hoge vergoeding hebben betaald, hebben ook in hun aangifte over 2016 een te hoge aftrekpost opgenomen voor de betaalde vergoeding. Als deze consumenten later dit jaar het aan hun kredietverstrekker het teveel betaalde bedrag terugkrijgen, zal dit ook in hun belastingaangifte moeten worden gecorrigeerd.”

De te hoge aftrekpost zal al in de aangifte over 2017 worden hersteld. Dijsselbloem laat de Kamer weten dat de Belastingdienst hier duidelijk over zal communiceren in aanloop naar de aangifte over 2017.

Reageer op dit artikel