nieuws

Cardif stapt over van lastenbeschermer naar aflosverzekering

Financiële planning 3041

Cardif stapt over van lastenbeschermer naar aflosverzekering

BNP Paribas Cardif, in ons land groot geworden met betalingsbeschermingsverzekeringen, gooit het roer om met de introductie van een nieuw product: de Hypotheek Aflos Verzekering. Die keert een bedrag ineens uit wanneer de verzekerde in de WIA terechtkomt. Daarmee kan het deel van de hypotheek boven de 60% van de woningwaarde worden afgelost.

Twee jaar terug zette Cardif – mede door de crisis en het provisieverbod – de handrem op de verkoop van lastenbeschermers, zegt directeur Cees de Jong. “In 2015 hebben we de balans opgemaakt: onze keuze was om terug te gaan naar onze oorspronkelijke niche en ons daar op een sterke manier in te positioneren. De markt was inmiddels veranderd, maar onze propositie was nog gebaseerd op een oud marktmodel.”
Volgens De Jong was er nog wel een markt voor woonlastenverzekeringen. “Maar de vraag is of wij de vraag goed invulden. Juist nu kunnen consumenten het zich veel beter dan voorheen voorstellen wat het betekent om je woonlasten niet te kunnen betalen. En adviseurs zien het belang van een compleet adviesdossier. Dus de markt voor betalingsbescherming is misschien wel groter dan ooit. Alleen moet je op die vraag inspelen met een goede propositie.”

Confectie-aanpak

Cardif heeft een nieuw en eenvoudig product ontwikkeld. “In de praktijk blijkt dat de aov te veel impact heeft op de adviestijd. Dan wordt er al snel voor gekozen om het onderwerp uit te stellen”, zegt commercieel directeur Marieke van Zuien. “We hebben gekozen voor een confectie-aanpak die maakt dat het eenvoudiger kan, met minder opties en keuzes.” Dat is de Hypotheek Aflos Verzekering geworden. Die biedt een eenmalige uitkering waarmee de hypotheeklening boven de 60% van de woningwaarde wordt afgelost als de verzekerde in de WIA terechtkomt. “Daarmee worden de woonlasten blijvend verlaagd en er is geen restschuld, want bij verkoop is de top van de hypotheek al afgelost”, zegt Van Zuien. “Het uitkeringsschema is bekend bij het begin van de hypotheek. Dat verandert ook niet meer als er bijvoorbeeld tussentijds wordt afgelost. Optioneel kan nog een WW-dekking worden gesloten. Die start als de WW-periode ophoudt en keert maandelijks € 250 uit per € 100.000 hypotheek.”

Alleen activeren

De aflosverzekering is geen maatwerkproduct en daar is de doelgroep op afgestemd. “Hij kan worden gesloten door huizenbezitters tussen de 18 en 54 en tot een hypotheekbedrag van € 400.000.” De adviseur hoeft alleen de polis te activeren, zegt De Jong. “De rest van de communicatie verloopt rechtstreeks met de consument. Dat gaat volledig digitaal; het kan binnen een uur rond zijn. De behoefte aan risico-afdekking is groter geworden, maar de lastenverzekering is nog wel een brengproduct. Met dit product willen we daar verandering in brengen.” De premie is volgens Van Zuien aantrekkelijk: “Iemand van 30 jaar met een hypotheek van € 200.000 betaalt een tientje in de maand.”

Lees in am:31 het volledige interview met Cees de Jong en Marieke van Zuien. Deze uitgave verschijnt vandaag. 

Reageer op dit artikel