nieuws

Zorgen bij Nijboer om kopen zonder voorbehoud

Financiële planning 2810

Zorgen bij Nijboer om kopen zonder voorbehoud

In wat wellicht zijn laatste Kamervragen voor de verkiezingen zijn, vraagt Henk Nijboer (PvdA) samen met partijgenoot Albert de Vries aandacht voor de groeiende populariteit van het kopen van een woning zonder financieringsvoorbehoud of bouwtechnische keuring. De Kamerleden wijzen minister Dijsselbloem (Financiën) en minister Plasterk (Wonen) op de risico’s die hieraan verbonden zijn. Ze bepleiten wettelijke maatregelen als makelaarsvereniging NVM niet ingrijpt.

Nijboer (nr. 7 op de kandidatenlijst van de PvdA voor de verkiezingen van woensdag) en Albert de Vries (nr. 29) stellen dat huizenkopers steeds vaker een huis aankopen zonder financieringsvoorbehoud of bouwtechnische keuring, omdat dit door makelaars vaak als concurrerende voorwaarde bij een aankoop wordt gebruikt.

Kat in de zak

Ze willen van Dijsselbloem en Plasterk weten hoe zij aankijken tegen de risico’s die hieraan zijn verbonden. “Deelt u de mening dat de kans van het kopen van een kat in de zak hierdoor toeneemt?”
Ook vragen de Kamerleden zich af of het afzien van een bouwtechnische keuring zich wel verhoudt tot de onderzoeksplicht van de koper. Ze wijzen er bovendien op dat het Financieel Stabiliteitscomité al eerder heeft aangegeven dat de aankoop van een huis zonder financieringsvoorbehoud of een bouwkundige keuring kan bijdragen aan oververhitting op de huizenmarkt.

Stoppen met deze handelswijze

Nijboer en De Vries vinden dat omwille van consumentenbescherming deze aankoopvoorwaarden niet als concurrerend element moeten worden ingezet. Ze roepen de ministers op om met makelaarsvereniging NVM afspraken te maken over het stoppen van deze handelswijze. Als de NVM niet in actie komt moet wat de Kamerleden betreft bij wet worden afgedwongen dat het financieringsvoorbehoud en de bouwtechnische keuring niet als concurrerende voorwaarden mogen worden gebruikt bij de verkoop van een huis.

Reageer op dit artikel