nieuws

Woonconsument neigt naar stemt op VVD

Financiële planning 2033

Van de acht politieke partijen die hebben meegewerkt aan de KiesWijzerWonen van brancheorganisatie VBO Makelaar, scoort de VVD op dit moment het hoogst. In de tussenstand vindt 35% van de kiezers dat de VVD het beste opkomt voor hun woonbelangen en woonwensen. De ChristenUnie is een goede tweede met 17%, gevolgd door de PvdA (14%). De ruim 1.400 kiezers zijn het meest uitgesproken over de Starterslening, de overdrachtsbelasting, scheefwoners, bouwen in de natuur en een minister voor Wonen.

Woonconsument neigt naar stemt op VVD

Volgens 76% van de kiezers van de KiesWijzerWonen moet de Starterslening een landelijke voorziening worden. De VVD, CDA en SP zijn het eens met deze stelling. 73% kiezers wil de overdrachtsbelasting afschaffen. 71% vindt dat het huurrecht moet worden geflexibiliseerd om scheefwonen verder aan te pakken. Uit beantwoording van de stellingen en de toelichting van partijen blijkt dat voor een groot aantal kiezers én de politieke partijen vergroting van het midden huursegment een belangrijk issue is. Ook over nieuwbouw in de natuur zijn de kiezers zeer uitgesproken (74%); er mag geen natuur worden opgeofferd voor nieuwbouw.

Aparte minister voor Wonen

Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: “78% in de KiesWijzerWonen kiest nu voor behoud van een minister voor Wonen. Het is goed nieuws dat de kiezer het belang van de woningmarkt onderkent met een aparte minister voor Wonen. Het afschaffen van de overdrachtsbelasting verlaagt de additionele kosten koper. Bij 101% LTV wordt er nu vaak eigen geld gebruikt of een consumptief krediet afgesloten om deze kosten te kunnen voldoen. Dat maakt de woonconsument onnodig kwetsbaar. Ook het feit dat de Starterslening zo belangrijk wordt gevonden, geeft aan dat het strikte leencapaciteitbeleid de starter hard raakt en belemmert bij het kopen van een woning.”

Aan de KiesWijzerWonen doen acht partijen mee die hun standpunten op woongebied bij VBO hebben aangeleverd: VVD, PvdA, SP, CDA, D66, CU, SGP en 50PLUS. PVV, GroenLinks, Partij voor de de Dieren, VNL en Denk hebben geen reactie gegeven.

Reageer op dit artikel