nieuws

Monuta zoekt toenadering tot boze bonden

Financiële planning 1683

Monuta zoekt toenadering tot boze bonden

Vakbonden CNV en FNV overwegen een bodemprocedure tegen Monuta als nieuwe onderhandelingen over de eerder aangekondigde reorganisatie geen bevredigend resultaat opleveren. Monuta stelde eerdere deze week tegenover BNR Nieuwsradio te werken aan een betere relatie met de bonden. De uitvaartverzorger en -verzekeraar verwacht de komende nog wel vaker reorganisaties.

De bonden en Monuta steggelen al met elkaar sinds eind vorig jaar een reorganisatie werd aangekondigd, waarbij vooral de uitwisselbaarheid van de functie van uitvaartverzorger ter discussie staat. Alle 130 uitvaartverzorgers zijn boventallig verklaard en kunnen opnieuw solliciteren op een soortgelijke functie. De bonden en Monuta troffen elkaar al enkele keren voor de rechter die eind januari besloot dat de reorganisatie toch doorgang kan vinden.

Belastingdienst-syndroom

Om beter te concurreren met kleine uitvaartbedrijven wil Monuta meer lokaal gaan werken zo legde Roos Zwetsloot, directeur uitvaartzorg bij Monuta, eerder deze week uit tegenover BNR Nieuwsradio. “Ik denk dat wij kunnen zeggen dat wij een beetje het Belastingdienst-syndroom hebben: wij hebben een zeer goed sociaal plan.” Anderzijds werd volgens Zwetsloot ook een deel van de medewerkers ongeschikt bevonden. “Wat wij namelijk van onze mensen in de loondienstorganisatie vragen, is dat zij ook heel lokaal gaan werken en dat ze veel flexibeler gaan werken.”

Wereld flink in verandering

Het voortetterende conflict, waarbij de bonden nu een bodemprocedure overwegen, ten spijt hoopt Zwetsloot wel de relatie met de bonden te verbeteren. “Ik denk dat we realistisch moeten zijn, dat de wereld gewoon flink in verandering is. Zowel het uitvaartbedrijf als het verzekeringsbedrijf zal echt de komende jaren nog wel vaker moeten veranderen.”

Reageer op dit artikel