nieuws

Eijffinger: ‘Lage rente legt kiem voor nieuwe crisis’

Financiële planning 4419

Eijffinger: ‘Lage rente legt kiem voor nieuwe crisis’

De lage rente kan op termijn zorgen voor een nieuwe crisis. Hiervoor waarschuwt Sylvester Eijffinger, hoogleraar Montetaire Economie aan de Universiteit van Tilburg in een interview met het Nederlands Dagblad. Eijffinger verwacht niet dat de hypotheekrente nog verder omlaag gaat.

In het interview met het Nederlands Dagblad stelt Eijffinger te betwijfelen of grootbanken in het voetspoor van Triodos zullen treden, dat deze week de spaarrente voor particulieren op nul procent zette. “Triodos is maar een kleine speler en geen marktleider – dat zijn ING, ABN Amro en Rabobank. Triodos denkt dat de Europese Centrale Bank (ECB) doorgaat met het stimuleren van de economie en de rente voorlopig laag houdt. Maar de economen van andere banken zullen hun eigen inschatting maken. Als zij denken dat de ECB de rente gaat verhogen, zal de spaarrente niet omlaag gaan.”

Hypotheekrente stabiel

Het is volgens hem ook niet gezegd dat banken de aanhoudend lage rente aangrijpen om de hypotheekrente verder te verlagen. “De spaarrente is gebaseerd op de rente voor de korte termijn en de rentetarieven van de ECB. De hypotheekrente is juist gebaseerd op de rente voor de lange termijn: daar heeft de ECB veel minder invloed op. Ik zie het niet gebeuren dat de hypotheekrente omlaag gaat, die zal eerder stabiel blijven.”

Onverstandige dingen

Toch is Eijffinger niet positief over de gevolgen van de lage spaarrente. “Als door de lage rente sparen niks oplevert en lenen bijna gratis is, gaan mensen onverstandige dingen doen. Zij gaan leningen aan voor auto’s, keukens en andere spullen. Als daarna de rente stijgt, kunnen ze die niet meer aflossen. Dat legt de kiem voor een nieuwe crisis.”

Reageer op dit artikel